Defensie VS bezuinigt nog eens 60 mld

De Amerikaanse strijdkrachten bezuinigen de komende vijf jaar 78 miljard dollar (60 miljard euro) extra. In tegenstelling tot eerdere plannen bezuinigt het leger wel op militairen en wapens. De aangepaste Joint Strike Fighter voor mariniers wordt mogelijk geschrapt.

Defensieminister Robert Gates zei gisteren dat de „extreme noodzaak” van de Amerikaanse overheidsbezuinigingen het snijden in de landmacht en het korps mariniers onafwendbaar maakt, schrijft The New York Times.

De geplande investeringen voor de komende jaren worden geleidelijk afgebouwd, in 2015 en 2016 is het defensiebudget bevroren. Volgend jaar krijgen de strijdkrachten nog 553 miljard dollar (422 miljard euro) – exclusief het budget voor de operaties in Afghanistan en Irak: dat is 1 procent meer dan het budget voor dit jaar.

Vanaf 2015 wordt het aantal actieve militairen binnen de landmacht teruggebracht met 27.000 en binnen de marine met 15.000. Op dit moment tellen de strijdkrachten 569.000 operationele militairen bij de landmacht en 202.000 operationele mariniers. De bezuinigingen op manschappen moeten in twee jaar tijd 6 miljard dollar besparen.

De komende jaren hoeven de strijdkrachten niet te lijden onder een bevroren budget, zei Gates gisteren. Meer bezuinigingen in de toekomst op militairen, overzeese bases en wapenprogramma’s noemde de minister echter „zeker riskant en mogelijk alarmerend”.

Het schrappen van de ontwikkeling van een gepantserd amfibievoertuig voor het korps mariniers, moet 15 miljard dollar opleveren. Dit zogenoemde Expeditionary Fighting Vehicle had bij een invasie troepen vanaf schepen die onder vuur liggen naar de kust moeten kunnen brengen.

Het Pentagon steekt 4,6 miljard dollar extra in de ontwikkeling van de F-35 Joint strike Fighter, een kostenpost die grotendeels opgevangen wordt door de aanschaf van 124 toestellen uit te stellen. Verder dreigt Gates de speciale versie van de F35 voor mariniers af te blazen, als niet binnen twee jaar de problemen zijn opgelost die bij de ontwikkeling ervan zijn gerezen.

In augustus vorig jaar kondigde het Ministerie van Defensie al aan de komende vijf jaar 100 miljard dollar (75 miljard euro) te bezuinigen.

Het ministerie wilde onder meer een paar duizend banen schrappen, de legertop verkleinen en het aantal contracten met externe adviesbureaus van het Pentagon verminderen.

Door de bureaucratie te verminderen en de efficiëntie te vergroten, zei Gates destijds meer geld over te houden voor gevechtseenheden en wapens.