Chocoladesoufflé

Januari is de gouden maand, zo lazen we van de week in NRC Handelsblad. Althans voor sportschoolhouders en afslankkuurverkopers. Op stoppen met roken na is afvallen waarschijnlijk het populairste goede voornemen. En dus een uitgelezen thema voor een kookrubriek in de eerste week van januari.

Het is direct ook het meest afgezaagde thema voor een kookrubriek in de eerste week van januari. Zo zouden we samen gezellig zelf knäckebröd en hüttenkäse kunnen maken. Of nog eens het mantra herhalen dat alles gezond is, zolang je het maar met mate nuttigt. Maar dat is saai en daarbij schieten we er niets mee op.

Wie echt gewicht kwijt wil, heeft daar een structureel recept voor nodig. Ik ga het u geven: neem een grote doos, doe daarin de handmixer, de kneedmachine, de elektrische juspers, de automatische koffiemolen en de keukenmachine. Opkloppen, fijnhakken, boontjes malen, jus persen, deeg kneden, we doen het vanaf vandaag allemaal met de hand. Ook belangrijk: géén boodschappenlijstjes meer. Zodat we elke dag minstens één keer extra heen en weer moeten naar de supermarkt omdat we weer iets vergeten zijn.

Op die manier hebben we die dekselse calorieën al verbrand lang voordat de taart is afgekoeld en aangesneden. En omdat gestoomd voedsel gezonder is (nog zo’n hardnekkige ‘wijsheid’), stomen we dit weekeinde een chocoladesoufflé, uit Pudding en Cake van Le Cordon Bleu Paris.

60 gram pure chocolade

125 ml melk

cacaopoeder

bloem

30 gram fijne suiker

een beetje basterdsuiker

¼ theelepel vanille-essence

4 eieren

Beboter een charlottevorm van 1,5 liter, bestrooi met basterdsuiker en klop af. Neem een stoompan (zo een uit twee delen) en vul de onderste pan tot de helft met water en breng dat langzaam aan de kook. Hak de chocolade in stukjes (met de hand!). Breng de melk aan de kook en giet in een kom over de chocolade. Roer met een houten lepel tot de chocolade is gesmolten en giet het mengsel terug in de pan. Breng het aan de kook met 2 eetlepels cacao. Voeg 2 eetlepels gezeefde bloem toe en roer 2 minuten op zacht vuur door. Voeg van het vuur de suiker en vanille door. Laat 10 minuten afkoelen tot het lauwwarm is.

Als het goed is heb je nu een stevige deegbal in de pan en kost het de nodige moeite om 3 eidooiers er één voor één doorheen te kloppen (met de hand!). Klop vervolgens (met de hand!) 4 eiwitten tot stevige pieken. Roer een flinke lepel eiwit door het deeg om het ‘los te maken’. Vouw de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel.

Giet het nu in de vorm, dek af met huishoudfolie en zet die in de bovenste pan boven het kokende water. Het water moet nu amper koken. Dek de stoompan af met aluminiumfolie met daarin enkele gaatjes. Stoom de soufflé een goede 45 minuten. Laat vervolgens goed afkoelen, draai de vorm om op een schaal en bestrooi de soufflé met wat cacao.

Lekker met een sinaasappel-siroopje gemaakt van met de hand geperste sinaasappels.

Joël Broekaert

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.