Buitenland

Groot-Brittannië

Liverpool

Kunstenaar, performer en componist Nam June Paik (1932-2006) was een van de meest innovatieve kunstenaars van de twintigste eeuw en de eerste die videokunst als serieus medium gebruikte. Tate Liverpool presenteert nu een groot overzicht met negentig werken.

T/m 13 maart, Albert Dock, Liverpool. Inl: tate.org.uk/liverpool

Londen

Tate Modern toont een fabelachtig overzicht van de Franse schilder Paul Gauguin, met veel van zijn topwerken, maar ook objecten uit zijn eigen collectie en veel correspondentie en foto’s. T/m 16 jan, Bankside. Inl: tate.org.uk

België

Leuven

David Shrigley (1968, Engeland) geeft in Museum Leuven in zijn tekeningen, sculpturen, foto’s en animatiefilms het dagelijks leven weer in al zijn bizarre vormen en vreemde gedaanten, waarbij de absurditeit steeds voorop staat. T/m 20 mrt, Leopold vanderKelenstraat 26. Inl: mleuven.be

Gent

De expositie Het Gewichtige Lichaam in Museum Guislain gaat over de manier waarop de mens met zijn uiterlijke verschijning omgaat. Rode draad is een geschiedenis van het hongeren. Zijn we wel baas over ons eigen lijf? T/m 8 mei, Jozef Guislainstraat 43. Inl: museumdrguislain.be

Gent

De Roemeense kunstenaar Adrian Ghenie (1977) toont in het SMAK onder meer zijn imposante Dada Room, een bijna levensgroot model van de First International Dada Fair, die in 1920 plaatsvond in een Berlijnse huiskamer. In Ghenies versie hangen zijn eigen schilderijen naast objecten waaraan de kunstenaar persoonlijke herinneringen heeft, chaotisch en dadaïstisch.

T/m 27 maart. Citadelpark. Inl: smak.be

Frankrijk

Parijs

Al komt ongeveer de helft van de schilderijen uit Nederlandse musea, toch is een bezoek aan de tentoonstelling Mondrian/ De Stijl in het Centre Pompidou zeer de moeite waard. Op de hoogste verdieping van Centre Pompidou is maar liefst 2.200 vierkante meter vrijgemaakt voor meer dan zevenhonderd schilderijen, tekeningen, foto’s en objecten.

T/m 21 maart. Inl: centrepompidou.nl

Duitsland

Bonn

Napoleon en Europa - Droom en Trauma heet de expositie in de Bundeskunsthalle met onder meer de propagandaschilderijen van David en Ingres, maar ook werk van Goya, die de wrede kant van Napoleons leger laat zien. De expositie toont Napoleon (1769–1821) als generaal, politicus, keizer en kunstpaus.

T/m 25 april, Friedrich-Elbert-Allee 4, Bonn. Inl: bundeshalle.de

Recklinghausen

De expositie De mythe Palech. Iconen en lakminiaturen in Recklinghausen, vlakbij Münster, laat met driehonderd werken de ontwikkeling zien van iconen en lakminiatuur in Palech van 1800 tot nu. Palech, driehonderd kilometer ten noordoosten van Moskou is hét dorp waar iconen en miniaturen worden gemaakt. T/m 6 febr, Grosse Perdekampstrasse 25-27. Inl: kunst-re.de

Laatste kans!

Londen

Alleen nog dit weekend te zien in de Hayward Gallery: de expositie Move - Choreographing You, over de relatie tussen beeldende kunst en dans, met werk uit de jaren vijftig tot nu. Move is een heerlijk speelse expositie, waarbij het publiek wordt aangespoord vooral zelf in de touwen of ringen te gaan hangen, of te balanceren op wiebelige podia. Plus de nieuwste film van Isaac Julien.

T/m 9 jan, Southbank Centre, Londen. Inl: southbankcentre.co.uk