Boeken nieuws

Elke dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Zweedse ‘Bitterkut’ is Nederlandse boekhandel te gortig

In eigen land verscheen het debuut van van de Zweedse Maria Sveland in 2007 onder de titel Bitterfittan, een boek over ‘groeipijnen van een jonge moeder’. Bij uitgeverij De Geus, waar het boek in april in vertaling zal verschijnen, koos de redactie aanvankelijk voor de titel Bitterkut. „We dachten dat de zware lading wel zou meevallen en dat het beoogde publiek – vrouwen tussen de 25 en 40 jaar – een boek met zo’n titel ook wel aan zou kunnen. Maar de inkopers bij de boekhandels hebben laten weten dat de titel Bitterkut niet goed is. De lading in het Nederlands is kennelijk zwaarder dan in bijvoorbeeld het Zweeds”, aldus pr-medewerker Marieke Hofstede. De nieuwe titel wordt Bitterbitch. Zo heet ook de Engelse vertaling. (TJ)

Van der Kwast nu ex-genomineerde voor BNG-prijs

Ernest van der Kwast is op eigen verzoek geschrapt van de nominatielijst van de BNG Nieuwe Literatuurprijs (15.000 euro). De prijs is voor nog niet doorgebroken auteurs en Van der Kwast is het afgelopen jaar – waarin hij werd genomineerd voor de NS Publieksprijs – juist doorgebroken, meent hijzelf. Van der Kwast is nu ex-genomineerde, zegt Mat Meijs van het organiserende BNG-cultuurfonds: „Als een auteur zo duidelijk aangeeft de prijs niet te willen hebben, kunnen we hem maar beter tegemoetkomen door hem van de shortlist af te halen”.

De prijs wordt 10 februari uitgereikt aan een ven de overgebleven kanshebbers: Alex Boogers, Elke Geurts, Gustaaf Peek en Joost Vandecasteele. (TJ)

Electronische lezer blijkt een bijzonder tevreden lezer

Lezers van e-boeken zijn bijzonder tevreden over hun ervaringen met papierloze boeken. Bijna honderd procent zegt dat de e-boeken volledig of grotendeels aan hun verwachtingen hebben voldaan, zo blijkt uit een onderzoek van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak. Er is zelfs een groep, met relatief veel laagopgeleiden, die liever van het scherm leest dan van papier.

Twee derde van de ondervraagden gebruikt een e-reader, de rest een (tablet)computer of een telefoon. De helft van de e-booklezers vraagt om een uitgebreider assortiment aan titels. Ruim de helft van de ondervraagden leest fictie (spanning, literatuur, fantasy etc). Non-fictie (waaronder ook lezen voor het werk) is goed voor 43 % van de digitale leesboeken. Kinderboeken worden amper digitaal gelezen: 3%. (AF)

OP DE SITE

Wie wint de literaire prijzen in 2011? Vier onwrikbare voorspellingen.

M.m.v. Arjen Fortuin, Toef Jaeger en Marianne Vermeijden.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl.