Beeldende Kunst

Realisme

De kunstbeurs Realisme is de enige kunstbeurs met louter galeries die zich gespecialiseerd hebben in hedendaagse figuratieve kunst. Ook te zien: een gedeelte van de schenking door de ING aan het Drents Museum, met werk van o.a. Barend Blankert, Matthijs Röling, Pieter Pander en Sam Drukker.

13 t/m 16 jan 11-19u in de Passenger Terminal Amsterdam. Inl: www.realismeamsterdam.com

Gabriël Metsu

De zeventiende-eeuwse Hollandse genreschilder Gabriël Metsu (1629-1667) schilderde scènes met volkse types, of interieurs met dames in glimmend satijn. In het Rijksmuseum hangen nu 35 van zijn schilderijen.

T/m 21 maart, Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Inl: www.rijksmuseum.nl

Eugene Smith

De Amerikaanse fotograaf Eugene Smith (1918-1978) werd bekend met zijn zwart-wit reportages voor Life Magazine. Deze beeldverhalen, waarin hij de beslommeringen van ‘gewone mensen’ op vaak epische wijze gestalte gaf, zijn nu te zien in Foam.

T/m 16 maart, Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Inl: www.foam.nl

Biedermeier en Neoclassicisme

De expositie Neoclassicisme en Biedermeier uit de verzameling van de vorsten van Liechtenstein in Museum de Fundatie zit vol gesuikerde negentiende-eeuwse schilderijen.

T/m 8 mei, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle. Inl www.museumdefundatie.nl

Cecily Brown

In het GEM zijn de nieuwste, merendeels abstracte schilderijen van Cecily Brown te zien.

T/m 27 febr, GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Inl: gem-online.nl

Rineke Dijkstra

Met haar nieuwe videowerk The Krazy House in De Hallen laat Rineke Dijkstra zien dat jongeren in de afgelopen vijftien jaar een stuk zelfbewuster zijn geworden.

T/m 13 maart, De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl: dehallen.nl

Hokusai

In twee opeenvolgende exposities in het Sieboldhuis wordt de Japanse kunstenaar Hokusai herdacht. Er zijn hangen vooral kleurenhoutsneden, waaronder zijn wereldberoemde De grote Golf (1830), die vele kunstenaars tot inspiratie diende.

Deel 1 t/m 16 jan, deel 2 t/m 27 febr, Sieboldhuis, Rapenburg 19, Leiden. Inl: www.sieboldhuis.org

Van Dongen/Thorn Prikker

De veelzijdige kunstenaar Thorn Prikker tekende, werkte met textiel, hout en glas-in-lood. Museum Boijmans Van Beuningen toont een verrassend overzicht van een ambachtsman. Ook in Boijmans: de elegante societyvrouwen van Kees van Dongen.

T/m 23 jan en 13 febr, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl: www.boijmans.nl

Edward Munch

De Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) schilderde over de donkere kanten van het leven: dood, eenzaamheid, ziekte, verval en angst. De Kunsthal laat zijn magnifieke schilderijen, litho’s, tekeningen en etsen zien.

T/m 20 febr, Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Inl: www.kunsthal.nl

The Paintings

Gelukkig blijven The Paintings (with Us in the Nature), zes metersgrote zelfportretten van het Britse duo Gilbert & George, in Nederland. Museum Kröller-Müller kocht ze aan.

T/m 20 febr, Houtkampweg 6, Otterlo. Inl: www.kroller-muller.nl

Laatste kans!

Nan Goldin

Alleen nog dit weekeind te zien in het Nederlands Fotomuseum: de schrijnende snapshots die Nan Goldin maakte van haar alledaagse leven.

T/m 9 jan, Wilhelminakade 332, Rotterdam. Inl: nederlandsfotomuseum.nl