Bachs 'Hohe Messe' klein, intiem en transparant

Klassiek De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Gehoord: 6/1 Doelen R’dam. Herh. 8/1 Concertgebouw A’dam. ****

De Nederlandse Bachvereniging mag blij zijn met De Rabobank als hoofdsponsor. Maar je kunt het ook omdraaien: voor de Rabobank is het een eer nu gelieerd te zijn aan een top-barokensemble.

De muziek van Bach zit de Bachvereniging in de vezels. In de Rotterdamse Doelen klonk gisteren tijdens een lange avond diens Hohe Messe, een laatste meesterwerk waarin Bach oude en nieuwe noten bundelde tot een bontgekleurd maar ook hecht geconstrueerd gebed. De complexiteit is berucht, zesstemmige weefsels zijn geen uitzondering.

De Bachvereniging voerde de Hohe Messe vier jaar geleden ook al met groot succes uit; van die uitvoering verscheen toen een evenzeer succesvolle cd.

Dat succes was gisteren opnieuw navoelbaar; dirigent Jos van Veldhoven weet de partituur toch transparant te houden, als een boomkruin waar de zon door schijnt. Zijn handelsmerk: een kleine bezetting, met daarbinnen veel variatie. Zo nemen de vijf solisten – vertrouwde gasten bij de Bachvereniging – soms even de rol van het tienkoppige koor over. Het maakt het solistisch gezongen Crucifixus tot een intieme en zeer persoonlijke ervaring, waarna het door allen vertolkte Et resurrexit des te spetterender klinkt.

Naast de uitstekend in het ensemble geïntegreerde zangers leveren ook de instrumentalisten een prestatie. Een viool maakt duikelingen, trompetten schitteren. In Quoniam Tu solus wordt de bas Peter Harvey begeleid door een heroïsche hoorn en fijn pruttelende fagotten.

De cd "Hohe Messe"is te bestellen via bachvereniging.nl