9.500 kilometer op de motor

A competitor rides his motorbike during the fourth stage of the third South American edition of the Dakar Rally 2011, from Jujuy to Calama, January 5, 2011. REUTERS/Natacha Pisarenko/Pool (CHILE - Tags: SPORT MOTOR RACING)
A competitor rides his motorbike during the fourth stage of the third South American edition of the Dakar Rally 2011, from Jujuy to Calama, January 5, 2011. REUTERS/Natacha Pisarenko/Pool (CHILE - Tags: SPORT MOTOR RACING) REUTERS

Een deelnemer aan de 32ste editie van de wereldberoemde Dakar Rally reed eergisteren met zijn motor door een woestijnachtig gebied tussen Tucumán en San Salvador de Jujuy in Argentinië. Veel van zijn voorgangers lieten al sporen achter in het zand. De Dakar Rally wordt wel gezien als de zwaarste rally ter wereld.

146 auto’s, 183 motoren, 33 quads en 68 vrachtwagens stonden op 1 januari in de startblokken in Buenos Aires. Daaronder zaten 22 trucks, twaalf motoren en elf auto’s uit Nederland.

In totaal moeten de deelnemers in dertien etappes ruim 9.500 kilometer afleggen om de finish in diezelfde stad op 16 januari te bereiken. Voor de derde maal op rij zijn Argentinië en Chili het decor van de Dakar Rally. De Franse Amaury Sport Organisation (ASO) is verantwoordelijk voor de organisatie van de rally.

De Dakar Rally liep de eerste 29 jaar van Parijs naar Dakar, in Senegal. In 2008 week de Rally voor de dreiging van terroristische aanslagen in Mauritanië en werd de race geannuleerd. Het jaar daarna verhuisde de rally naar Zuid-Amerika. Van terugkeer naar Afrika is vooralsnog geen sprake.