1312 op T-shirt mag niet, want beledigend voor politie

Drie supporters van Ajax zijn door de Amsterdamse politierechter veroordeeld omdat ze een T-shirt droegen met de cijfercode 1312 erop. Ze droegen de shirts tijdens de wedstrijd Ajax-Heracles in april vorig jaar.

Met die T-shirts hebben ze de politie beledigd, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Want die cijfers staan voor de plaats van letters in het alfabet: ACAB. En dát betekent: All cops are bastards. Over die uitspraak hebben rechters eerder al gezegd dat het een strafbare belediging van de politie is.

Dus maakte het OM ook hier werk van. En de politierechter ging erin mee. De drie mannen kregen elk een boete van 330 euro opgelegd. Ook wil het OM proberen ze een stadionverbod op te laten leggen via een civielrechtelijke procedure.

Wellicht was het ze daar om te doen, zegt hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. „Misschien zijn deze mannen verschrikkelijke boeven, maar kreeg het OM daarvoor onvoldoende bewijs bijeen.” Buruma, die de specifieke achtergronden van deze zaak niet kent, kan niet geloven dat het OM het heel serieus meent in deze zaak. Hij noemt het „flauwekul”.

Moet de politie niet tegen een stootje kunnen? Nee, zegt Buruma, „de Hoge Raad heeft in meerdere zaken duidelijk gemaakt dat zo niet geredeneerd mag worden”. Maar dit ís niet eens een stootje, vindt hij. „Het lijkt mij een kwajongensstreek.”

In mei 2009 ging justitie niet over tot vervolging van een man die ‘ACAB’ in zijn nek had laten tatoeëren. De man zei dat het ‘acht cola, acht bier’ betekende. Overigens is 1312 ook een postcode in Almere én het postbusnummer van het gerechtshof in Amsterdam.

Supportersvereniging AFCA protesteert tegen het vonnis met de letters ACAB op de website.