Wetenschappers Utrecht dreigen werk neer te leggen

De wetenschappers van het departement Natuur- en Sterrenkunde van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht leggen maandag hun werk neer als het faculteitsbestuur niet terugkomt van het voornemen fors te bezuinigen op het departement.

Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft heeft een petitie aangeboden aan het college van bestuur van de universiteit. Naast een significante vermindering van de bezuinigingen, eisen de wetenschappers hierin de herbenoeming van hoogleraar Casper Erkelens als hoofd van het departement. Erkelens is vorige week uit die functie ontheven, wegens zijn verzet tegen de toekomstplannen van de faculteit. Deze eisen „staan als een huis”, aldus Alfons van Blaaderen, hoogleraar nanotechnologie. „Als er geen gehoor aan wordt gegeven, gaan we staken.”

De Utrechtse bètafaculteit kampt al jaren met forse financiële tekorten. Om daar een eind aan te maken werd een plan opgesteld dat de faculteit grondig op de schop neemt: opleidingen worden samengevoegd in focusgebieden, het personeelsbestand moet krimpen en hoogleraren worden straks benoemd voor vijf jaar, niet langer voor het leven. Van Blaaderen denkt dat die laatste maatregel zal leiden tot een uittocht van wetenschappers: „de besten als eerste.”

De medewerkers van het departement Natuur- en Sterrenkunde vinden dat zij onevenredig hard getroffen worden door de wijze waarop de bezuinigen over de faculteit worden verdeeld. Het lijkt erop alsof hun ‘harde’ bètawetenschap het moet afleggen tegen vakgebieden die zich beter lenen voor het te gelde maken van kennis, zoals farmacologie en milieustudies. En dat terwijl het departement op vergelijkingslijstjes goed scoort, vlak onder Europese toppers als Oxford en Cambrigde.

Decaan Gerrit van Meer, die op 1 januari begonnen is, ziet dat anders: „De natural sciences worden niet harder geraakt dan de life sciences. Door het verplaatsen van bepaalde opleidingen, lijkt dat alleen maar zo.” Hij betreurt het ultimatum. „Op die manier word je natuurlijk geen vrienden. Maar ik ben vastbesloten om tot een oplossing te komen. Ik wil niet tegenover mijn hoogleraren staan.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Wetenschappers Utrecht dreigen werk neer te leggen (6 januari, voorpagina) stond de zin: ‘De wetenschappers van het departement Natuur- en Sterrenkunde van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht leggen maandag hun werk neer als het faculteitsbestuur niet terugkomt van het voornemen fors te bezuinigen op het departement.’ Dat is onjuist. Als aanstaande maandag niet op hun eisen is ingegaan, overwegen ze verdere acties, waarbij staking een van de opties is.

    • Bart Funnekotter