VS zenden meer militairen naar Afghanistan

Foto AP / Haraz N. Ghanbari

De VS willen 1400 extra mariniers naar Afghanistan sturen. De mariniers moeten de veiligheid in de zuidelijke regio’s Kandahar en Helmand vergroten en de geplande afbouw van de Amerikaanse troepen ondersteunen.

Minister van Defensie Robert Gates heeft dit besloten, zo meldt The Wall Street Journal. Het extra bataljon zal op zijn vroegst halverwege deze maand in Afghanistan arriveren. Het Pentagon benut hiermee de 10 procent ruimte die het kreeg om extra militairen te sturen bovenop de dertigduizend militairen die vorig jaar al werden toegezegd door Obama.

Terugtrekken troepen deze zomer
De VS willen deze zomer beginnen met het terugtrekken van Amerikaanse manschappen. Eind 2014 moeten alle gevechtstroepen het land uit zijn en wordt de controle overgegeven aan het Afghaanse leger.

‘Wanhoop groeit in Washington’
NRC-correspondent Tom-Jan Meeus schreef vorige maand dat “de wanhoop in Washington over de Afghaanse oorlog groeit”. Dit naar aanleiding van een evaluatie van het Witte Huis van de nieuwe strategie in Afghanistan.

“In 2009 besloot Obama, na een slepend intern debat, 30.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen, bovenop de nieuwe troepen die de president in het voorjaar van dat jaar al had toegezegd. Het gevolg is dat de VS nu 100.000 militairen heeft gelegerd in Afghanistan, voor een oorlog waarin na bijna tien jaar nog weinig substantieels is bereikt” - Tom-Jan Meeus

‘Obama stuurde tegen zijn zin extra troepen
Journalist Bob Woodward toont in zijn recente boek ‘De oorlogen van Obama’ aan dat de president destijds door de generaals, geleid door David Petraeus, werd gedwongen tegen zijn zin met 30.000 extra manschappen in te stemmen. In ruil daarvoor dwong Obama af dat de militaire operatie vanaf 2011 werd afgebouwd. De evaluatie van december maakt dat echter onzeker, aldus Meeus. “Het Pentagon probeert dit voornemen vanaf het begin af aan te frustreren”.

Het plan voor extra militairen past binnen die strategie van het Pentagon, legt Meeus uit:

“Het Pentagon maakt gebruik van de allerlaatste mogelijkheden om dit plan door te zetten voordat het bouwwerk valt. De onderliggende trend is dat deze militaire operatie eindig is. De Democraten hebben het geloof in de oorlog allang verloren, evenals hun kiezers. Maar ook de rechtervleugel van de Republikeinen keert zich tegen de oorlog en pleit voor een minimale overheid en daarmee voor een minimale defensie.”

    • Marije Willems