Voedselprijzen breken record

De wereldwijde voedselprijzen zijn in december naar een nieuw hoogtepunt gestegen. Dat meldt Wereldvoedselorganisatie FAO. De prijsindex van de FAO overstijgt het vorige record uit 2008. Destijds waren de hoge prijzen in onder meer Kameroen, Haïti en Egypte aanleiding voor voedselrellen. Volgens de FAO zijn vooral de hoge prijzen van suiker, graan en olie de oorzaak voor stijging van de index. FAO-economen zeggen dat enkele factoren die de rellen in 2008 veroorzaakten, zoals lage voedselproductie in arme landen, nu afwezig zijn. De huidige prijsstijgingen zijn onder meer het gevolg van de zomerse bosbranden in Rusland. Het graanproducerende land kondigde daarop een exportverbod van tarwe af. Onvoorspelbaar weer kan volgens de FAO tot nog hogere graanprijzen leiden, wat een „bron van zorg” is. (BBC)