VN willen extra troepen in Ivoorkust

VN-troepen bewaken het Golf Hotel - hoofdkwartier van Alassane Ouattara. Foto AFP / Issouf Sanogo

De VN willen maximaal tweeduizend extra soldaten toevoegen aan de vredesmacht in Ivoorkust. Belangrijkste reden is de bescherming van Alassane Ouattara - president van Ivoorkust in de ogen van de hele wereld behalve zijn voorganger, Laurent Gbagbo, die weigert het presidentieel paleis te verlaten.

Dit zei Alain Le Roy, ondersecretaris-generaal van de VN voor vredesoperaties, gisteren tegen persbureau Reuters nadat hij het verzoek had ingediend bij de Veiligheidsraad. LeRoy zei dat de leden van de raad positief hadden gereageerd en dat de troepen (1.000 tot 2.000 man) binnen enkele weken in Ivoorkust zouden moeten arriveren.

Er zijn al 10.ooo VN-soldaten in Ivoorkust die onder meer het hotel beschermen waar Ouattara verblijft. Ouattara won de presidentsverkiezingen van november die werden gehouden onder toezicht van de VN. De oude president, Gbagbo, weigert dat resultaat te erkennen.

Ouattara niet bang voor burgeroorlog
Ouattara zelf zei gisteren te hopen op een vreedzame oplossing, in zijn eerste televisie-interview sinds het begin van de crisis met de zender France 24. Maar hij weigert te onderhandelen met Gbagbo, die “zijn post moet verlaten”.

Over een mogelijke militaire interventie in het land zei Ouattara: “Dat betekent niet dat Ivoorkust zal ontbranden. Het enige dat dient te gebeuren is, net als wat in andere Afrikaanse landen is gebeurd, Gbagbo oppakken en verwijderen uit het presidentieel paleis.”

De organisatie van West-Afrikaanse staten, ECOWAS, probeert te bemiddelen maar heeft al gedreigd met een militaire interventie als Gbagbo onwrikbaar vasthoudt aan zijn positie in het presidentieel paleis.

    • Hans van der Lugt