VN: meer man naar Ivoorkust

De VN-vredesmissie in Ivoorkust vraagt om duizend tot tweeduizend extra blauwhelmen bovenop de tienduizend aanwezige manschappen. Het verzoek wordt naar de Veiligheidsraad in New York gestuurd, zei het hoofd van VN-vredesoperaties Alain Le Roy gisteren. Le Roy hoopt binnen enkele weken over de extra militairen te beschikken.

De blauwhelmen zijn volgens Le Roy nodig omdat de vredesmissie in Ivoorkust permanent bijna duizend manschappen moet inzetten voor de bescherming van Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust.

Ouattara en zijn kabinet verblijven sinds de stembusgang eind november in een hotel in de havenstad Abidjan. Ze worden bedreigd door het leger dat loyaal is aan Laurent Gbagbo, de president die weigert op te stappen.

De blokkade van het hotel is niet opgeheven, ondanks de belofte van Gbagbo dat wel te doen. Gbagbo’s minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de omsingeling pas kan worden opgeheven als de naar schatting driehonderd gewapende ex-rebellen die Ouattara beschermen, het hotel verlaten. Het kamp-Ouattara weigert de lijfwachten weg te sturen omdat Gbagbo’s troepen Ouattara dan zouden kunnen oppakken.

Raila Odinga, de premier van Kenia die bemiddelt in Ivoorkust, zei gisteren dat Gbagbo „amnestie” tegemoet kan zien als hij „vreedzaam” afstand doet van de macht. (Reuters, AP, AFP)