Uitgelicht

Musician Bruce Springsteen arrives on the red carpet to attend the screening of the film "The Promise: The Making Of Darkness On The Edge Of Town" at the Rome Film Festival November 1, 2010. REUTERS/Alessia Pierdomenico (ITALY - Tags: ENTERTAINMENT)
Musician Bruce Springsteen arrives on the red carpet to attend the screening of the film "The Promise: The Making Of Darkness On The Edge Of Town" at the Rome Film Festival November 1, 2010. REUTERS/Alessia Pierdomenico (ITALY - Tags: ENTERTAINMENT) REUTERS

Film

The Kingdom (Peter Berg, 2007, VS/Duitsland). Bloeddorstige actiefilm rond een terroristische aanslag op een Amerikaanse compound in Saoedi-Arabië, is in wezen een pleidooi voor ouderwetse eigenrichting. FBI-mannen wreken tegen alle regels in de dood van een makker, daarbij geholpen door twee ‘goede Arabieren’, gespeeld door Ashraf Barhom en Ali Suliman. RTL7, 20.30-22.35u.

Heist (David Mamet, 2001, Canada/VS). Eigentijdse ‘film noir’ met Gene Hackman als meester-inbreker en Danny DeVito als zijn heler. Wanneer een inbraak misloopt, worden oude en nieuwe loyaliteiten op de proef gesteld. Mamet speelt niet alleen met taal maar vooral met de kunst van het oplichten. Veronica, 20.30-22.40u.

Kill Bill: Vol.1 (Quentin Tarantino, 2003, VS). Eerste deel van tweeluik over zwaardzwaaiende Uma Thurman die wraak zoekt op voormalige, verraderlijke collega’s. Binnen het genre van de ‘martial arts’ toont Tarantino zijn meesterschap en expertise. Hard, absurd en virtuoos. Canvas, 21.30-23.20u.

Millennium: Flickan som lekte med elden / Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (Daniel Alfredson, 2009, Zweden). Slot van in twee mootjes gehakte tweede deel in filmreeks naar de Millennium-bestsellers stelt teleur. Lisbeth Salander (Noomi Rapace), de beschadigde maar strijdlustige punkhacker, duikt onder als haar een dubbele moord in de schoenen wordt geschoven. Salander, geholpen door Mikael Blomqvist (Michael Nyqvist), opent de jacht op de dader, een schim uit haar troebele verleden. Ned.3, 22.00 23.35u.

Frantic (Roman Polanski, 1987, VS). Ongewone, persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot het oogpunt van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een in-fatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. SBS6, 0.20-2.35u.

Kate & Leopold (James Mangold, 2001, VS). Romantische tijdreiskomedie waarin de gebruikelijke obstakels tussen de geliefden worden vergroot door het feit dat Meg Ryan een hedendaagse carrièrevrouw is en Hugh Jackman een vooruitstrevende graaf uit de 19de eeuw. BBC1, 0.35-2.30u.

Actualiteiten

EenVandaag. Vooruitblik op de missie van politietrainers en begeleiders naar Kunduz in Afghanistan om onder bescherming van de Duitsers politieagenten te gaan opleiden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken EO. Reportage over de vrees van Koptische christen, die vandaag hun kerstfeest vieren, voor aanslagen, in Egypte én in Nederland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Reportage over de nasleep van de brand op het industrieterrein bij Moerdijk. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Kruispunt. Verslag rond de jaarwisseling uit het Rotterdamse Oogziekenhuis met dokter Tjeerd de Faber die voorstander is van een verbod op vuurwerk. Sinds 2008 registreren oogartsen landelijk de schade. In twee jaar tijd telde men meer dan 500 gevallen van oogletsel door vuurwerk. Meer dan de helft van de vuurwerkslachtoffers is nog niet volwassen. Het zijn vrijwel allemaal jongens. De Faber: „Alcohol, adrenaline, hormonen en buskruit, dat is een buitengewoon gevaarlijke combinatie.” Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap becijferde dat 53 procent van de slachtoffers omstander is. Ned.2, 18.25-18.55u.

Metropolis: Eeuwige jeugd. In Nederland en in het Westen is jong blijven een obsessie. Patricia Paay staat in de Playboy alsof ze 25 is en plastische chirurgie en botoxbehandelingen worden steeds normaler. Bij een internationale rondgang of dit verlangen universeel is komen diverse manieren om jeugdig te blijven voorbij: dobberen in de ruwe olie in Azerbajdzjan, het eten van apenpiemels in Peking, het gebruik van Keniaanse budget-haarverf gemaakt met koeienstront en het consumeren van een super-healthy glas urine in de morgen in New York. Presentatie: Stef Biemans. Ned.3, 20.25-20.55u.

Pavlov: Tim Coronel. Tim Coronel is de snelste man van Nederland. Samen met zijn eeneiige tweelingbroer Tom staat Tim sinds de jaren 90 aan de top van de Nederlandse racewereld. Tim onderzoekt samen met Jack Valkering waar zijn racetalent vandaan komt. Is het aangeboren of aangeleerd? Met vader Tom sr. en broer Tom analyseren ze hun thrillseekinggedrag. Verder wordt Tim onder meer blootgesteld aan zware G-krachten. Ook wordt het uitzonderlijke focus- en multitaskingvermogen van de coureur vastgesteld. Ned.3, 21.00-21.50u.

DNA onbekend. Familiegeheimen ontrafeld met dna. In deze negende aflevering het verhaal van Frits, die in 2005 via internet verneemt dat hij een broer zou hebben in Indonesië, waar in de jaren vijftig zijn vader als soldaat een vrouw zwanger zou hebben gemaakt. De 64-jarige Joke hoort van haar oma op de begrafenis van haar ‘vader’, met wie ze een moeizame verhouding had, dat ze de dochter is van een Amerikaanse soldaat. Een DNA-test moet uitwijzen of Lies haar zus of halfzus is. Ned.1, 21.30-22.20u.

Holland Doc: De belofte. Documentaire waarin drie jonge Afrikanen in een dorp in het Ghanese regenwoud worden gevolgd. Voor hen is de hulp uit het Westen slechts een niet nagekomen belofte. Een van de hoofdpersonen is de 15-jarige Ruth. Ze wil dolgraag verpleegster worden en heeft daar ook de talenten voor, maar ze heeft geen geld om haar school af te maken. Film van Ton van der Lee en Eugène van den Bosch. Ned.2, 22.45-23.45u.

5 jaar later. Jeroen Pauw praat met Hilbrand Nawijn en Joost Eerdmans afgewisseld met fragmenten uit een interview van vijf jaar eerder. Ned.1, 23.00-23.55u.

Amusement

Wie is de reisleider? Nieuw amusementsprogramma waarin de BN’ers Bridget Maasland, Dennis Weening, Eddy Zoëy en Rick Brandsteder als reisleiders optreden bij een groep vakantiegangers. RTL 5, 21.30-22.30u.