Spam drastisch afgenomen, zeker na de Kerst

De hoeveelheid verstuurde spam is wereldwijd drastisch afgenomen tot onder de vijftig miljard e-mails per dag aan het eind van december vorig jaar. Dat bericht de BBC op basis van cijfers van Symantec, producent van antivirussoftware. In augustus 2010 werden er nog 200 miljard van deze doorgaans ongewenste e-mails per dag verstuurd. Vooral na Kerst is een scherpe daling te zien.

Analisten bij Symantec wijzen er op dat het meest actieve botnet ter wereld, genaamd Rustock, na de Kerst vrijwel inactief is geworden. Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die, onder andere, junkmails kunnen verspreiden. Rustock was in zijn hoogtijdagen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle spam wereldwijd. Twee andere grote spammers vielen ook stil eind december. Wat de oorzaak hiervan is, is Symantec onbekend.

In september vorig jaar werd Spamit ontmanteld. Deze spamproducent was goed voor een kwart van de 200 miljard spamberichten die toen nog dagelijks wereldwijd werden verzonden.

‘Tijdelijk stilte’
‘Spamwatchers’ beamen tegenover de BBC dat spammers het moeilijker hebben door aangescherpte regelgeving en intensievere controle van internetproviders en autoriteiten, maar vrezen wel dat de scherpe terugval eind december slechts een tijdelijke stilte betreft. Als een spam-campagne niet oplevert wat de bedenkers er van verwachtten kunnen ze er gewoon mee stoppen en iets anders proberen, zegt een expert van het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Websense tegen de BBC.

Veel landen hebben regelgeving om spammen aan banden te leggen. Spam wordt soms ingezet om persoonlijke gegevens te achterhalen in computers. Sinds mei 2004 is het in Nederland verboden om zonder toestemming van de ontvanger elektronische berichten te versturen. Per 1 oktober 2009 is het versturen van spam aan bedrijven in Nederland ook strafbaar.

    • Bart Hinke