Republikeinen willen zorgwet VS afschaffen

Het voorstel tot afschaffing van de wet die Amerikanen per 2014 verplicht een zorgverzekering te nemen, lijkt vooral symbolisch.

De nieuwe Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft aangekondigd dat zij als een van haar eerste daden de afschaffing in stemming zal brengen van de zorgwet die president Barack Obama vorig jaar doorvoerde. Het Congres kwam gisteren voor het eerst na de verkiezingen van begin november bijeen in de nieuwe samenstelling.

De Democraten hebben nog altijd een meerderheid in de Senaat, die het voorstel ook nog moet goedkeuren, en de president kan uiteindelijk zijn veto uitspreken. Wel kunnen de Republikeinen de financiering van de uitvoering van de wet vertragen of proberen tegen te houden.

De zorgwet, die naar schatting 32 miljoen van de nu 46 miljoen onverzekerde Amerikanen een polis zal doen afsluiten, geldt als de grootste overwinning van Obama tot nu toe. De wet wordt bestreden door anti-overheidsactivisten en is in veel staten juridisch aangevochten. De verwachting is dat Obama de invoering doorzet, terwijl de processen lopen.

In aanloop naar de nieuwe machtsverhoudingen in Washington ratificeerde Obama gisteren een wet waarmee 1 miljard euro wordt gereserveerd voor controle op levensmiddelen. Het is de grootste hervorming van de voedselcontrole sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. (AP, Reuters)