ProRail-bestuurder blijft niet aan

De nieuwe ProRail-bestuurder Claudia Zuiderwijk is niet van plan om de opvolger te worden van de afgetreden president-directeur Bert Klerk. „Ik kan u vertellen dat ik niet in de race ben om permanent deze functie te vervullen”, zegt Zuiderwijk in een interview met deze krant. Ze verwacht dat er binnen een half jaar een nieuwe directeur is benoemd bij ProRail.

Deze week maakte topman Bert Klerk plotseling bekend dat hij zijn functie neerlegt omdat hij lijdt aan een ernstige ziekte. Zuiderwijk, die sinds 2003 commissaris is bij ProRail, werd daarom benoemd als interim-bestuurder.

Meteen na haar benoeming raakte Zuiderwijk in opspraak. De SP stelde Kamervragen over haar salaris. In een persbericht stelde de partij dat Zuiderwijk een baan als directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB zou hebben geweigerd omdat ze niet meer zou kunnen verdienen dan de Balkendendenorm (188.000 euro).

„Lariekoek”, zegt Zuiderwijk daarover. „Ik heb geen absoluut probleem met de Balkendendenorm.” Ze liet de baan in Amsterdam schieten om „inhoudelijke redenen”.

ProRail staat onder kritiek na de grote problemen door het winterweer. Interim Zuiderwijk wil zich daarom de komende maanden concentreren op de reizigers. „Calamiteiten kun je niet altijd voorkomen. Maar de reiziger moet denken: ProRail brengt mij veilig thuis.”

Lastige vragen van SP: pagina 15

    • Steven Derix