Probeer niet door alle hoepels te springen

Ieder jaar kent David Brooks, columnist van The New York Times,  zelfverzonnen prijzen toe voor de beste essays van de voorgaande twaalf maanden. Bij de oogst zit de prachtige toespraak over leiderschap die  de Amerikaanse literaire criticus William Deresiewicz maanden geleden hield tot cadetten op de Amerikaanse militaire academie West Point.

Je kunt die op verschillende manieren samenvatten:

  • op twitterlengte: Zoek af en toe de eenzaamheid en leer voor jezelf te denken
  • als een soort aforisme: Het gaat er niet om hoe goed je door allerlei hoepels kunt springen die anderen voor je ophouden
  • met een citaat:

Multitasking [...]  impairs your ability to think. Thinking means concentrating on one thing long enough to develop an idea about it. Not learning other people’s ideas, or memorizing a body of information, however much those may sometimes be useful. Developing your own ideas. In short, thinking for yourself. You simply cannot do that in bursts of 20 seconds at a time, constantly interrupted by Facebook messages or Twitter tweets, or fiddling with your iPod, or watching something on YouTube .

Maar beter nog, lees de toespraak zelf.

    • Marc Leijendekker