Pittige wintersoep

In koken kun je heel veel creativiteit kwijt en daarom is het zo’n leuke hobby. De ingrediënten zijn de verf en de pan is het doek. Te veel zout kan funest zijn voor je stoofschotel, net als te veel zwart dat kan zijn voor een houtskooltekening. Met een talent voor tekenen en schilderen word je meestal geboren, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen die een beetje zijn best doet kan leren koken. Het is een kwestie van geduld en vooral veel proberen en experimenteren.

Toen ik op kamers ging vond ik het moeilijk om creatief te zijn in de keuken. Vooral aardappelen vond ik erg lastig. In mijn eerste week op mezelf kocht ik een grote zak piepers van vijf kilo, precies zoals mijn moeder altijd deed. Ik begon enthousiast met het maken van stamppot en gebakken aardappeltjes (iets anders kon ik nog niet bedenken), maar omdat vijf kilo wel erg veel was voor een meisje als ik, duurde het niet lang voor er schattige plantjes uit de aardappelen begonnen te groeien.

Van die eerste keer leerde ik dat ik in het vervolg kleinere zakken aardappelen moest kopen en een kookboek met aardappelgerechten moest aanschaffen. Met wortels wist ik aanvankelijk ook niet wat ik moest doen. Ik besloot ooit in een experimentele bui winterpenen te koken in plaats van de gebruikelijke broccoli. Het was niet te eten en ik beloofde plechtig nooit meer een peen te koken.

Maar zoals vaak met goede voornemens werd ook deze belofte gebroken. Met wortel zijn namelijk een hoop lekkere dingen te maken. Worteltjestaart bijvoorbeeld, of door Aziatische gerechten zoals noodles en sushi. Wortels zijn ook heel lekker in de soep. Lekker kleurtje, goed voor je ogen en nog gezond ook. Heel erg januari-verantwoord.

Wintersoep voor zes personen

1,5 liter water

1 kg winterwortels

4 uien

4 teentjes knoflook

rood pepertje

1 tl kardemom

2 tl gemalen komijn

1 tl gemalen gember

1 tl kurkuma

1 tl garam massala

125 ml crème fraîche

scheutje olijfolie

peper en zout

Schrap de wortels en snijd in stukken. Breng anderhalve liter water aan de kook. Snijd de ui in grove stukken en pel de teentjes knoflook. Bak de ui en knoflook met een scheutje olijfolie op hoog vuur in een koekenpan tot de ui glazig is.

Snijd het pepertje fijn en bak nog 1 minuutje mee. Doe de winterwortels, ui, pepertje en knoflook in de pan met water en voeg de kruiden en naar smaak peper en zout toe. Laat de soep drie kwartier pruttelen.

Pureer met een blender of keukenmachine tot een gladde massa en roer er de crème fraîche doorheen.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Stéphanie Versteeg