Orbán: We zijn een democratie

EU-voorzitter Hongarije verbaast zich over de ophef over de nieuwe mediawet in zijn land. „Ik kan me niet voorstellen dat we iets moeten wijzigen.”

De Hongaarse premier Viktor Orbán had zich het begin van het EU-voorzitterschap van zijn land, in de eerste helft van dit jaar, heel anders voorgesteld. Op een persconferentie in Boedapest, voor zo’n vijftig Brusselse journalisten, had hij graag willen vertellen over zijn plannen voor de Roma, of de toevoer van energie naar Europa. In plaats daarvan moest hij vragen beantwoorden over de nieuwe mediawet in zijn land, waar hevige kritiek op is. De wet onderwerpt de media aan streng toezicht van de regering.

In de VS wordt uw leiderschapsstijl vergeleken met die van de Russische premier Poetin. Raakt dat u?

„Ik begon met Hitler. Dat was in mijn eerste periode als premier van 1998 tot 2002. U mag bepalen of deze nieuwe vergelijking een vooruitgang is of niet. In Hongarije zijn er al sinds 1990 vrije verkiezingen. Ik heb daar nooit kritiek over gehoord. Niemand twijfelt aan het verloop van de verkiezingen van 2010 (waarbij zijn partij Fidesz een tweederde meerderheid haalde, red.). Mij doet het geen pijn wat er over mij wordt gezegd. Het doet wel Hongarije pijn. Het is een belediging voor een democratisch land.”

De Europese Commissie kijkt nu of de Hongaarse mediawet in strijd is met Europese regels. Wilt u die aanpassen als Brussel daar om vraagt?

„We accepteren de procedures van de Europese Unie. Wij horen daarbij. Maar een van de belangrijkste regels in de EU is de anti-discriminatie-regel. Ik kan me niet voorstellen dat de Commissie zegt: dit of dat onderdeel moet u aanpassen. Want alle onderdelen in de wet hebben we overgenomen van andere Europese landen. Als er bij ons iets moet worden aangepast, dan ook in andere landen.”

Waarom was die nieuwe mediawet nodig?

„Onze regels voor de pers dateerden uit de jaren tachtig, uit de communistische tijd. Het systeem van de publieke omroep was volledig corrupt, de omroep zat met een enorme schuld. We gingen het op orde brengen. In het parlement werd toen gezegd: als we dat doen, laten we dan meteen een alomvattende nieuwe wet maken.”

Kritiek op Orbán: pagina 7

    • Petra de Koning