opinext@nrc.nl

Ik zit niet op Facebook, en ik wil er ook zeker geen profiel hebben, schreef nrc.next-redacteur Juliette Vasterman gisteren in deze krant. Op Facebook doet iedereen zich beter voor dan hij is. „Het is een grote façade.” Op nrcnext.nl discussiëren lezers over hun ervaringen met de netwerksite.

Juliette, ik ben het HELEMAAL met je eens!! Iedereen leidt een overspannen leven op dat Hyves en Facebook. Maar de wal keert het schip vanzelf. En over een jaar of twee is het allemaal wel voorbij. Dan komt de grootste groep gebruikers wel weer tot zichzelf en beseft wat een gekunstelde manier van leven het is, als je zo je hele hebben en houwen al maar ‘opgeleukt’ op een site plempt.

Franka Visser

Wat een onzin. Je leven op Facebook bepaal je zelf. Als je daar een overspannen leven van maakt ligt dat aan jezelf en niet aan Facebook.

Ik vind het geweldig dat ik nu contact kan onderhouden met vrienden en (ex-)collega’s die ondertussen over de hele wereld wonen.

RJ

Ik heb mijn eigen profiel al een jaar geleden afgekapt. Het gaat helemaal nergens over.

Ik ben een experiment aan het doen op Facebook om te kijken hoeveel vrienden ik kan krijgen zonder ze werkelijk te kennen. Onder een pseudoniem. Ik kijk elke dag een keertje, voeg een aantal mensen toe als vriend, en wonder boven wonder accepteren ze me en kan ik al hun foto’s bekijken. Ik heb nu 65 vrienden in een week tijd…

J

Hyves, Facebook, Twitter, alles begint een soort msn te worden. Het wordt overgenomen door de 11 tot 16-jarigen. En doordat ‘interessante’ mensen op Twitter op de huid worden gezeten door de media zijn ook zij steeds voorzichtiger met tweets. Ook daar zal de msn-invasie het over gaan nemen. Het is tenslotte best leuk om te weten dat de aardrijkskundeles geen fuck aan is… Toch?

Pagliarini

Prachtig om te merken dat een blogbericht van iemand die Facebook niets lijkt zo veel emotie los kan weken. Het lijkt erop dat menigeen zich persoonlijk aangevallen voelt. Hoe komt dat toch? Of is het niet toegestaan om niet mee te doen met de Facebook-rage? Is het een must geworden?

Douwe Pieter van den Bos

Ik herken mezelf niet in het artikel, het is volgens mij een kort door de bocht geschreven persoonlijke ervaring van zomaar iemand. Net als deze van mezelf trouwens ;-)

E. Smits