Oerlemans verfilmt het verhaal van Barentsz

‘Nova Zembla’ wordt een 3D-film, en de tweede film waarbij Reinout Oerlemans de regie in handen heeft.

In 1596 strandde de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz op het eiland Nova Zembla, en daar gaat Reinout Oerlemans mogelijk al komend voorjaar een 3D-film over maken. Nova Zembla is de tweede regie van Reinout Oerlemans. In 2009 debuteerde hij met Komt een Vrouw bij de Dokter. Zijn bedrijf Eyeworks produceerde dit jaar ook filmhits als New Kids: Turbo en De Gelukkige Huisvrouw. Momenteel zoekt Oerlemans’ bedrijf Eyeworks naar locaties op IJsland en Spitsbergen. Volgens producer Hans de Weers is 3D-filmen niet meer zo ingewikkeld: „Die camera’s zijn veel handzamer dan twee jaar geleden.”

Willem Barentsz was in 1596 op zoek naar een noordelijke vaarroute naar Azië, maar stuitte op pakijs en strandde. Het was zijn derde expeditie naar het noorden. De overwintering van hem en zijn bemanning op het eiland Nova Zembla werd legendarisch in de beschrijving van de dichter Hendrik Tollens, uit 1820. De bemanning overwinterde in de hut ‘Het Behouden Huys’. In de lente bereikten zestien man met een roeiboot het schiereiland Kola. Barentsz stierf onderweg. (NRC)