Neanderthalertanden

Neanderthalers mogelijk eerder aanwezig in Levant, blijkt uit vondst in Israël.

Acht heel oude tanden uit een grot bij Tel Aviv wijzen erop dat er 400.000 jaar geleden misschien al moderne mensen of Neanderthalers leefden in de Levant. Volgens een studie van Israëlische en Spaanse wetenschappers in het American Journal of Physical Anthropology vertonen de tanden, gevonden in de zogeheten Qesem-grot, gelijkenissen met tanden van Neanderthalers en moderne mensen. De tanden wijzen erop dat voorlopers van Homo sapiens Afrika al eerder hebben verlaten dan de Out of Africa-hypothese veronderstelt. Volgens deze theorie waagde Homo sapiens zich pas 120.000 jaar geleden voor het eerst buiten Afrika. Pas 60.000 jaar geleden begon de expansie van de mens over de hele wereld. Neanderthalers leefden in Europa al lang voor de mens. (NRC)