Neanderthalertanden

Pre-historic teeth are displayed at Qesem cave, an excavation site near the town of Rosh Ha'ayin, east of Tel Aviv December 27, 2010. A group of international and Israeli researchers have discovered pre-historic artefacts and human remains at the site that may prove the earliest existence of modern man was about 400,000 years ago. If proven, it would change the currently accepted perception that modern man originated on the African continent about 200,000 years ago. REUTERS/Baz Ratner (ISRAEL - Tags: SOCIETY SCI TECH) REUTERS

Neanderthalers mogelijk eerder aanwezig in Levant, blijkt uit vondst in Israël.

Acht heel oude tanden uit een grot bij Tel Aviv wijzen erop dat er 400.000 jaar geleden misschien al moderne mensen of Neanderthalers leefden in de Levant. Volgens een studie van Israëlische en Spaanse wetenschappers in het American Journal of Physical Anthropology vertonen de tanden, gevonden in de zogeheten Qesem-grot, gelijkenissen met tanden van Neanderthalers en moderne mensen. De tanden wijzen erop dat voorlopers van Homo sapiens Afrika al eerder hebben verlaten dan de Out of Africa-hypothese veronderstelt. Volgens deze theorie waagde Homo sapiens zich pas 120.000 jaar geleden voor het eerst buiten Afrika. Pas 60.000 jaar geleden begon de expansie van de mens over de hele wereld. Neanderthalers leefden in Europa al lang voor de mens. (NRC)