Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Na duizenden dode vogels nu miljoenen vissen dood

Het mysterie van de duizenden vogels die deze en vorige week dood uit de lucht vielen in Arkansas, Louisiana en Zweden is nog niet opgelost of een nieuw fenomeen dient zich aan: in Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS zijn miljoenen vissen aangespoeld, zo melden diverse media.

VS
In de Chesapeake Bay (maps) in Maryland aan de oostkust van de VS zijn afgelopen dagen minstens twee miljoen dode vissen aangespoeld. Het zijn vooral spotten. Een milieudienst in Maryland spreekt van ‘koudwaterstress’ als mogelijke oorzaak, maar onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Brazilië en Nieuw-Zeeland
Ook aan de kust van de Braziliaanse regio Paraná (maps) spoelden zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. Op het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel (maps) zijn honderden dode snappers aangetroffen. In beide gevallen is de doodsoorzaak nog onbekend.

Massale vogelsterfte
De vissterfte (fotoserie) volgt op verschillende gevallen van dode vogels die vorige week in Arkansas en Louisiana en dinsdag in Zweden dood uit de lucht vielen. De vogels in Louisiana lijken massaal tegen een hoogspanningskabel aangevlogen te zijn. In Arkansas hebben de vogels zich waarschijnlijk doodgevlogen, opgeschrikt door vuurwerk. In Zweden wordt de oorzaak nog onderzocht.

Beeld The National PostBeeld The National Post