'Meer militairen VN in Ivoorkust'

De Verenigde Naties willen 1.000 tot 2.000 extra vredesmilitairen naar Ivoorkust sturen. De organisatie dient daarvoor een verzoek in bij de VN-Veiligheidsraad en hoopt dat de troepen binnen twee weken beschikbaar zijn. Sinds de burgeroorlog van 2002 en 2003 hebben de VN 10.000 militairen in het land. De zittende president Laurent Gbagbo riep de troepenmacht gisteren wederom op het land te verlaten. De VN en de internationale gemeenschap voeren de druk op Gbagbo op om af te treden nadat hij de verkiezingen van 28 november zou hebben verloren van zijn rivaal Alassane Ouattara. Bij onlusten tussen aanhangers van beide kampen vielen sindsdien minstens 170 doden. Ondanks een belofte van Gbagbo om de blokkade op te heffen van het hotel waar Ouattara verblijft, bleven de wegen naar zijn onderkomen gisteren geblokkeerd. (Reuters)