Kort nieuws Media

Hirsi Ali ziet af van vervolg ‘Submission’

Rotterdam, 6 jan. Ayaan Hirsi Ali ziet af van een vervolg op haar omstreden film Submission. Dat zei ze gisteravond in het programma Vijf jaar later (NTR). Het voormalige Kamerlid had uitgewerkte plannen voor deel twee en drie van de kritische film over de islam, maar vreest voor de gevolgen voor medewerkers aan het project. „Ik denk dat wat ik destijds opschreef, alleen maar gedaan kan worden met anonieme personen. Acteurs, regisseurs, producers.” Op die manier valt de film echter volgens haar niet te maken. Ze maakte het eerste deel in 2004 met Theo van Gogh. De film gaat over de onderdrukte positie van de vrouw binnen de islam. Van Gogh werd later dat jaar vermoord. (Novum)

TROS-directeur wil samen met WNL

Rotterdam, 6 jan. Ook de TROS wil op korte termijn samenwerken met andere omroepen. Zo moet het omroepbestel eenvoudiger worden, aldus TROS-directeur Peter Kuipers in zijn nieuwjaarstoespraak gisteren. „Het is de enige manier om te zorgen dat de opgelegde buitenproportionele bezuiniging de kwaliteit van de programma’s zo min mogelijk raakt.” Kuipers noemde twee combinaties: met Max en WNL of met AVRO en WNL. Ook andere omroepen overwegen samenwerking. Het kabinet wil het aantal omroepen verminderen, van 21 naar 8. Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) bekijkt of fuserende omroepen moeten worden gecompenseerd. Nu krijgen twee grote verenigingen samen minder geld dan elk afzonderlijk. (NRC)

Wikipedia haalt 12 miljoen euro op

Rotterdam, 6 jan. De Wikimedia Foundation, de organisatie achter de open webencyclopedie Wikipedia, heeft 12 miljoen euro opgehaald aan donaties van gebruikers. Het geld zal worden gebruikt om verschillende Wikimedia-projecten te blijven ondersteunen zonder afhankelijk te zijn van advertentie-inkomsten. Nederlandse donateurs gaven ruim 300.000 euro. De online-encyclopedie waaraan iedereen kan bijdragen, trekt maandelijks meer dan 400 miljoen bezoekers. Volgende week, op 15 januari, bestaat de Engelstalige editie tien jaar. Er zijn op dit moment edities in tientallen talen. (NRC)