Kort nieuws Buitenland

Iran: Amerikaanse vrouw opgepakt wegens ‘spionage’

Teheran, 6 jan. De Iraanse autoriteiten hebben volgens de staatskrant Iran een 55-jarige Amerikaanse vrouw opgepakt op beschuldiging van spionage. Dat meldde de krant vandaag. Iran houdt al twee Amerikanen vast die in juli 2009 vanuit Irak op Iraans grondgebied terechtkwamen en later van spionage werden beschuldigd. Volgens de krant had de aangehouden vrouw „spionagetechnologie of een microfoon” verborgen in haar tanden. (AP)

Wit-Rusland: inval bij activistengroep

Minsk, 6 jan. De Wit-Russische politie heeft gisteren een inval gedaan bij het kantoor van de Helsinki Groep in Minsk, zo heeft de mensenrechtenorganisatie verklaard. Daarbij werden computers en documenten in beslag genomen. Ook werd directeur Oleg Goelak korte tijd vastgehouden en ondervraagd, aldus een woordvoerder. Sinds de verkiezingen eind vorig jaar, die de autoritaire president Loekasjenko een vierde termijn opleverden, is de repressie van activisten en oppositieleden fors toegenomen. Activisten en de oppositie beschuldigden Loekasjenko ervan op grote schaal fraude te hebben gepleegd. (AFP, AP)

Aanslag op Franse ambassade in Mali

Bamako, 6 jan. Twee Malinezen zijn gisteren gewond geraakt bij een aanslag op de Franse ambassade in Mali. Een naderhand gearresteerde man gooide een explosief naar de ambassade en loste enkele schoten. De Tunesische man claimt volgens de Malinese politie te hebben gehandeld namens terreurnetwerk Al-Qaeda. Mali is een van de landen waar de beweging Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb actief is. (AFP, AP)

Man achter onrust Tunesië begraven

Tunis, 6 jan. Duizenden mensen hebben gisteren deelgenomen aan de begrafenis van een jonge man die zich in brand stak en daarmee wekenlange onrust in verscheidene Tunesische steden ontketende. Mohamed Bouazizi (26) overgoot zich met benzine en stak zich op 17 december in de stad Bouzid in brand nadat de politie de vruchten en groenten in beslag had genomen die hij zonder vergunning verkocht. Bouazizi, die dinsdag overleed, had een universitaire graad maar kon daarmee geen werk vinden. (AP)

Twee Palestijnen doodgeschoten

Gaza, 6 jan. Israëlische militairen hebben gisteravond twee Palestijnen doodgeschoten die volgens een legerwoordvoerder vanuit de Gazastrook probeerden de grensafscheiding met Israël over te komen. Van Palestijnse zijde was niet meteen bekend of het al dan niet om leden van militante groepen ging. Radicale groepen schieten regelmatig vanuit de Gazastrook raketten af op Israël. (Reuters)

Kazachen dichtbij betwist plebisciet

Almaty, 6 jan. Kazachstan is opnieuw een stap dichterbij een omstreden referendum over verlenging van de termijn van de autoritaire president Nazarbajev tot 2020. Gisteren stemde de Senaat er unaniem mee in om Nazarbajev, wiens termijn in 2012 afloopt, te vragen de grondwet te wijzigen en een plebisciet te houden. De 70-jarige Nazarbajev regeert al ruim 20 jaar en heeft van zijn land een regionale grootmacht gemaakt met olie- en gasexport. Nazarbajev beslist uiteindelijk of er een referendum komt. Op zijn vroegst is dat in maart. (Reuters)