Kleuters schrikken: brand in Sesamstraat

„Mam, het is de ergste brand óóit!” Lasse (6 jaar) uit Amsterdam zat gisteravond om kwart voor zes naar Sesamstraat te kijken, toen het kinderprogramma werd onderbroken voor een extra nieuwsuitzending over de grote brand in Moerdijk. Lasse rende naar de keuken om zijn moeder in te lichten. Zo’n honderdduizend kleuters werden zo gisteren abrupt met de brand geconfronteerd.

A.J. Boshuizen, eindredacteur van Sesamstraat, kan zich heel goed voorstellen dat de jonge kijkers geschrokken zijn van het breaking news. Maar: „Nederland 1 is de calamiteitenzender. Dus als er iets gebeurt van nationaal belang, dan mag de uitzending worden onderbroken of worden geschrapt. Dit gebeurt ook wel bij sportevenementen, schaatsen, voetbal of de Elfstedentocht, maar dan worden we van tevoren ingelicht. En als het korfbal in Oeganda betreft, zijn we niet blij. Een extra journaal midden in Sesamstraat is uniek.” Boshuizen vraagt zich af of het journaal niet tien minuten had kunnen wachten, tot Sesamstraat was afgelopen.

Het NOS Journaal doet in dit soort gevallen een verzoek aan de NPO ( Nederlandse Publiek Omroep), die de programmering bepaalt. Het journaal had twee extra uitzendingen gistermiddag, om 16.32 uur en om 17.47 uur. Waarom niet gewacht? De woordvoerder van het NOS Journaal: „Rond die tijd kregen we de melding dat er een paar grote ontploffingen waren geweest in Moerdijk. Dus was de journalistieke urgentie dermate hoog, dat we hebben gezegd: dit kan niet wachten, we gaan nú op zender.”

Het kijkcijfer van Nederland 1 lag met Sesamstraat rond de honderdduizend en sprong met het extra journaal naar 1,2 miljoen. Naar het journaal van acht uur keken 2,8 miljoen mensen.