Nieuwe stafchef Obama “gematigd pragmaticus”

Daley en Obama bij een gezamenlijk persstatement rond half negen vanavond in het Witte Huis. Foto AP.

William Daley wordt de nieuwe stafchef van Obama. Dat heeft de president vanavond bekendgemaakt in het Witte Huis. Daley is lid van de directie van zakenbank JP Morgan en volgt Rahm Emanuel (wiki) op, die dit jaar gaat proberen burgemeester van Chicago te worden.

De functie van stafchef is een belangrijke. Volgens onze VS-correspondent Tom-Jan Meeus is hij “één van de gezichten van de regering”. De stafchef treedt regelmatig op in de media om het beleid van de Amerikaanse regering uit te dragen.

Obama verklaarde zijn keuze voor Daley vanavond als volgt:

“Er zijn maar weinig Amerikanen die zo’n schat aan werkervaring meebrengen als Bill. Maar belangrijker nog, ik weet dat Bill iemand is die zielsveel van zijn land houdt.”

Volgens Meeus heeft Obama ook voor Daley gekozen omdat hij een “gematigde pragmaticus” is. Daley heeft volgens de NRC-correspondent twee taken:

“Aan de ene kant moet hij gaan uitstralen dat de regering-Obama bereid is om samen te werken met de Republikeinen. Aan de andere kant moet hij met het oog op de verkiezingen van 2012 ook zorgen dat Obama’s progressieve kiezers gemotiveerd blijven.”

Daley (wiki) is geen onbekende in de Amerikaanse politiek. Hij was tussen 1997 en 2000 minister van Handel onder Clinton en was een van Obama’s campagneadviseurs bij de verkiezingen in 2008.