Inflatie met 1,9 procent hoogst sinds maart 2009

De inflatie is in december gestegen naar 1,9 procent. Een maand eerder was de inflatie nog 1,6 procent. De inflatie is daarmee op het hoogste punt sinds maart 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De toename van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van autobrandstoffen, schrijft CBS. In december waren autobrandstoffen 13,4 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging van benzine, diesel en gas vergeleken met een jaar eerder nog 7,9 procent.

De prijsontwikkeling van kleding en beltarieven had ook een opwaarts effect op de inflatie.

Over het hele jaar 2010 gezien was de inflatie 1,3 procent. Dat was in 2009 nog 1,2 procent. In vergelijking met andere EU-landen doet Nederland het goed. Volgens Europese maatstaven is de inflatie in Nederland 1,8 procent terwijl het EU-gemiddelde 2,2 procent is, zo werd deze week bekend.

    • Bart Hinke