In beeld: NASA fotografeert overstromingen Queensland

Rockhampton op woensdag 5 januari 2011. De Fitzroy rivier is buiten haar oevers getreden, waardoor de stad wordt geïsoleerd door water. Dit beeld toont de omvangrijke overstromingen, met name ten zuiden en westen van Rockhampton. Vegetatie is rood. Gebouwen zijn geïsoleerde stukjes van grijs-blauw binnen het rasterpatroon van de straten in de stad. Foto AP / NASA
Rockhampton op woensdag 5 januari 2011. De Fitzroy rivier is buiten haar oevers getreden, waardoor de stad wordt geïsoleerd door water. Dit beeld toont de omvangrijke overstromingen, met name ten zuiden en westen van Rockhampton. Vegetatie is rood. Gebouwen zijn geïsoleerde stukjes van grijs-blauw binnen het rasterpatroon van de straten in de stad. Foto AP / NASA Rockhampton op woensdag 5 januari 2011. De Fitzroy rivier is buiten haar oevers getreden, waardoor de stad wordt geïsoleerd door water. Dit beeld toont de omvangrijke overstromingen, met name ten zuiden en westen van Rockhampton. Vegetatie is rood. Gebouwen zijn geïsoleerde stukjes van grijs-blauw binnen het rasterpatroon van de straten in de stad. Foto AP / NASA

De NASA heeft indrukwekkende satellietfoto’s vrijgegeven van de overstromingen in Queensland. Het land is getroffen door de ergste overstromingen in vijftig jaar.

Ongeveer 1200 huizen zijn overstroomd en vierduizend inwoners hebben noodgedwongen hun huizen moeten verlaten. De schade is opgelopen tot 5 miljard dollar.

In de beelden hieronder is het water zwart en zijn de rivieren blauw door veel sediment. Kijk hier naar meer foto’s in de Australische krant Brisbane Times.

Vóór de overstromingen:

De rivierbekken van de Fitzroy op 14 december 2010, nog voor de overstromingen begonnen. Foto Reuters / NASA / HandoutDe rivierbekken van de Fitzroy op 14 december 2010, nog voor de overstromingen begonnen. Foto Reuters / NASA / Handout

De stand van zaken deze week:

Queensland in beeld op dinsdag 4 januari 2011. Foto Reuters / NASA / HandoutQueensland in beeld op dinsdag 4 januari 2011. Foto Reuters / NASA / Handout

Queensland in beeld op dinsdag 4 januari 2011. Foto Reuters / NASA / HandoutQueensland in beeld op dinsdag 4 januari 2011. Foto Reuters / NASA / Handout

    • Marije Willems