Hongarije is onder voorwaarden bereid tot aanpassen mediawet

De Hongaarse premier Viktor Orban tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw in Boedapest. Foto AFP / Magyar Nemzet / Marta Hegedus

Als blijkt dat de omstreden Hongaarse mediawet in strijd is met regels van de Europese Unie is Hongarije bereid om zijn wetgeving weer aan te passen, míts andere EU-landen datzelfde doen met vergelijkbare regels. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag gezegd tijdens een ontmoeting in Boedapest met zo’n vijftig Brusselse journalisten.

“We zijn deel van de EU en houden ons aan de regels van het spel”, aldus Orbán, die meent dat de wetgeving van zijn land geheel in overeenstemming is met de EU-richtlijnen.

Hongarije is sinds 1 januari voorzitter van de EU voor de periode van een half jaar. Orbán had graag met de Brusselse journalisten gesproken over zijn plannen voor de Roma of de toevoer van energie naar Europa. Dat bericht Petra de Koning, Brussels correspondent van NRC Handelsblad en aanwezig bij de persconferentie.  In plaats daarvan moest hij  vragen beantwoorden over de nieuwe mediawet in zijn land. De wet onderwerpt de media aan streng toezicht van de regering. De belangrijkste vragen en antwoorden:

In de VS wordt uw leiderschapsstijl vergeleken met die van de Russische premier Poetin. Raakt dat u?
“Ik begon met Hitler. Dat was in mijn eerste periode als premier van 1998 tot 2002. U mag bepalen of deze nieuwe vergelijking een vooruitgang is of niet. In Hongarije zijn er al sinds 1990 vrije verkiezingen. Ik heb daar nooit kritiek over gehoord. Niemand twijfelt aan het verloop van de verkiezingen van 2010 (waarbij zijn partij Fidesz een tweederde meerderheid haalde, red.). Mij doet het geen pijn wat er over mij wordt gezegd. Het doet wel Hongarije pijn. Het is een belediging voor een democratisch land.”
De Europese Commissie kijkt nu of de Hongaarse mediawet in strijd is met Europese regels. Wilt u die aanpassen als Brussel daar om vraagt?
“We accepteren de procedures van de Europese Unie. Wij horen daarbij. Maar een van de belangrijkste regels in de EU is de anti-discriminatie-regel. Ik kan me niet voorstellen dat de Commissie zegt: dit of dat onderdeel moet u aanpassen. Want alle onderdelen in de wet hebben we overgenomen van andere Europese landen. Als er bij ons iets moet worden aangepast, dan ook in andere landen.”
Waarom was die nieuwe mediawet nodig?
“Onze regels voor de pers  dateerden uit de jaren tachtig,  uit de communistische tijd.  Het systeem van de publieke omroep was volledig corrupt, de omroep zat met een enorme schuld. We gingen het op orde brengen. In het parlement werd toen gezegd: als we dat doen, laten we dan meteen een alomvattende nieuwe wet maken.”

    • Hans van der Lugt