Het aantal leegstaande kantoren stijgt erg snel

Veel kantoorpanden staan leeg, en de leegstand zal nog verder toenemen. Oorzaak: er is te veel gebouwd.

Het aantal lege kantoorpanden neemt groteske vormen aan: van de 47 miljoen vierkante meters kantoorruimte staat inmiddels bijna 14 procent leeg, ofwel 6,5 vierkante kilometer. Die leegstand zal nog verder oplopen, stelt vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff in het rapport Van veel veel te veel dat is gepresenteerd. „Er is de afgelopen decennia veel te veel gebouwd zonder rekening te houden met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De beroepsbevolking zal dalen door de vergrijzing, dus zijn er nog minder kantoren nodig”, zegt Frank van der Sluys, hoofd research van Zadelhoff. Bovendien zal Het Nieuwe Werken de komende jaren snel terrein veroveren. Die vorm van flexibel werken, waarbij werknemers meer vanuit huis werken, wordt door bedrijven aangegrepen om te besparen op het aantal vierkante meters. „Kantoren worden in het nieuwe werken meer gebruikt als ontmoetingsplek”, zegt Van der Sluys. „Daardoor stellen bedrijven andere eisen. Kantoorruimte in het centrum van grote steden is nog zeer gewild. Maar aan de randen van de stad wil niemand meer zitten.” (NRC)