Heel erg veel The Who

4 cd’s, boek, single en lp

The Who: Live At Leeds 40th Anniversary Universal***

Er zijn twee manieren om aan te kijken tegen deze zware box met vier cd’s, een boek, een vinylsingle en elpee. Veertig jaar na dato wordt The Who’s Live At Leeds uitgebreid tot een audiodocument van meer dan vijf uur, een flinke appendix bij de 36 minuten die dit legendarische album oorspronkelijk duurde.

Met het origineel in quasi-bootlegverpakking vestigde The Who zich als een van de grondleggers van de hardrock, dankzij verpletterende versies van ‘Summertime blues’ en een zestien minuten lange ‘My generation’.

De box geeft een completer beeld van het optreden dat de groep op 14 februari 1970 gaf, inclusief de integrale uitvoering van de rockopera Tommy die ze een half jaar eerder al op Woodstock (en in het Amsterdamse Concertgebouw) hadden gespeeld. Daar komen twee cd’s bij met het optreden van een dag later in Hull, een beter concert maar indertijd ongeschikt bevonden omdat de baspartijen van John Entwhistle op de tape ontbraken in cruciale nummers als ‘I can’t explain’ en ‘Young man blues’.

Door digitale ‘audiotransplantatie’ werden de baspartijen uit Leeds onder de opnamen uit Hull geschoven. Geschiedvervalsing, zegt de een. Prachtig dat dit historische document nu eindelijk compleet is, zegt de ander. De muziek blijft fantastisch: The Who op zijn hoogtepunt. Maar het woord ‘overdoos’ is op zijn plaats.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard