Gezant VS in Libië wankelt

WikiLeaks heeft de positie van ten minste één Amerikaanse ambassadeur aan het wankelen gebracht. Gene Cretz, de eerste diplomatieke gezant van de VS in Libië in 36 jaar, wordt mogelijk vervangen, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend.

Aanleiding is Cretz’ ambtsbericht met de titel ‘Een glimp van de excentriciteit van de Libische leider Gaddafi’ van oktober 2009. Hierin beschrijft de ambassadeur onder meer dat Gaddafi niet reist zonder zijn „senior Oekraïense verpleegster, Galyna”, een „wulpse blondine”. Ook zou de Libische leider niet graag over water vliegen en sowieso niet langer dan acht uur. Hij houdt van „paardenraces en flamencodans”.

Volgens anonieme functionarissen van Buitenlandse Zaken heeft Libië haar beklag gedaan over Cretz’ verslag. Woordvoerder P.J. Crowley bevestigde dat de ambassadeur momenteel in Washington is voor overleg. „Onze relatie met Libië is aan het verbeteren”, zei Crowley. „We hebben een complexe relatie.” (AP, Reuters)