Franny overwint angst

Prem Radhakishun presenteert het programma De Herkansing Foto: Marieke van der Velden

De herkansingNed. 1, 22.15-23.00 uur

Franny (15) uit Leiderdorp wil wel naar school, maar ze bereikt het klaslokaal zelden. Iets houdt haar tegen. Ze spijbelt. Elke ochtend stapt ze op de fiets, maar onderweg krijgt ze angstaanvallen en gaat ze hyperventileren. Ze doet de derde klas van het vmbo voor de tweede keer en het gaat „heel slecht”. Ze staat te boek als spijbelaar en ze heeft daarom een proces-verbaal gekregen. De leerplichtambtenaar is langs geweest en er wacht haar een taakstraf. Dat heeft ze zelf geschreven naar programmamaker Prem Radhakishun. En of hij haar wil helpen.

Vandaag begint de NTR met een nieuwe, tweede serie van De herkansing. Daarin zet Prem „alles op alles” om vastgelopen jongeren tussen de 13 en 16 jaar „zichzelf te laten herpakken”.

De sociaal-geëngageerde Prem maakte eerder programma’s over onderwijs, zoals De school van Prem (2009), waarin hij kinderen uit groep acht met ernstige leerachterstanden begeleidde naar de CITO-eindtoets. Ook nu staat de jongere centraal, ook nu schuwt Prem het grote gebaar niet: „Kijken we nog wel naar het kind zelf?” roept hij uit.

In het geval van Franny, die misschien wel als enige uit het gezin met acht kinderen „graag leert”, maakt hij zich boos over de taakstraf. Dit is geen onwil, stelt hij vast. Dit is vrees, die bovendien in de familie zit. Franny’s moeder kwam vijftien jaar lang de deur niet uit.

Hij regelt een psychologe en een angstcoach die Franny leren om te gaan met haar angsten. En, heel zoet, een maand lang wacht Prem Franny op bij het bruggetje onderweg, waar ze gewoonlijk rechtsomkeert maakt. En als klapper regelt hij een vakantie naar Disneyworld voor het gezin.

Franny overwint, en gaat weer naar school. Welke les leren we hieruit, vraagt Prem terecht aan de directeur van haar school. Er zijn immers meer Franny’s. „Dat er altijd een reden is als een kind niet komt”, zegt ze. „Praten en luisteren gebeurt te weinig.” Het klinkt wel heel braaf en weinig realistisch. Niet alle Franny’s zullen een brief schrijven naar Prem.

Marieke van Twillert