Formatiebemiddelaar vraagt ontslag bij Belgische koning

Bemiddelaar Vande Lanotte vanmiddag toen hij per auto bij koning Albert arriveerde. Foto Reuters.

Johan Vande Lanotte, de koninklijke bemiddelaar bij de Belgische kabinetsformatie, heeft vanmiddag zijn ontslag aangeboden bij koning Albert. Dat maakte hij om zes uur bekend op een persconferentie. De koning heeft het ontslag in beraad. Vande Lanotte ziet geen mogelijkheden meer om tijdens de onderhandelingen vooruitgang te boeken.

Dat de koning het ontslag in beraad houdt, kan er volgens onze België-correspondent Petra de Koning op wijzen dat hij wellicht nog ruimte ziet om toch door te onderhandelen:

De christen-democraten, één van de partijen die nu niet verder willen, maakten vanmiddag alweer een terugtrekkende beweging. Zij lieten al weten dat het toch niet de bedoeling kan zijn dat Vande Lanotte zijn opdracht teruggeeft.

Van de Lanotte zei op zijn persconferentie dat twee van de zeven partijen die in gesprek waren niet verder willen. Naast de christen-democratische CD&V gaat het om de Vlaams-nationalistische N-VA. Zij zijn niet akkoord met de laatste voorstellen die Van de Lanotte in zijn nieuwste nota heeft opgeschreven.

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten legde vanmiddag op deze site al uit waar de moeilijkheden zitten:

“In zijn zestig pagina’s tellende nota heeft Vande Lanotte geprobeerd Vlamingen én Walen tevreden te stellen. De Vlaamse partijen eisen meer fiscale autonomie voor de gewesten. De Waalse partijen willen zulke overdrachten liever beperken omdat ze vrezen daarvan de dupe te worden.”

Hoe de Belgische formatie nu verder gaat is onduidelijk. Vande Lanotte heeft maandag weer een gesprek met koning Albert.

Eerder vandaag schreven we al dat de Belgische kabinetsformatie, die nu 207 dagen duurt, compleet vastgelopen is.