Ex-topman van RDM voorkomt faillissement

Joep van den Nieuwenhuyzen is niet persoonlijk failliet verklaard, hij heeft een schikking met de curator getroffen.

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft op de valreep van het nieuwe jaar voorkomen dat schuldeisers hem persoonlijk failliet zouden laten verklaren. In het kader van een schikking met curator Louis Deterink heeft hij op 31 december 3,5 miljoen euro in de boedel gestort van het failliete bedrijf SP Aerospace & Vehicle Systems.

Eigenlijk had hij vóór 1 januari 7 miljoen euro moeten betalen, maar de curator uit Eindhoven neemt voorlopig genoegen met de helft daarvan. Voor het voldoen van de overige 3,5 miljoen heeft hij Van den Nieuwenhuyzen een jaar extra de tijd gegeven. Dat bevestigen bronnen die bekend zijn met de schikking tussen de voormalige bestuursvoorzitter van defensieconcern RDM, dat in 2004 failliet ging. SP Aerospace was RDM’s belangrijkste Nederlandse dochtermaatschappij.

Als Van den Nieuwenhuyzen in gebreke was gebleven, dan zou curator Louis Deterink zowel het faillissement hebben aangevraagd van diens persoonlijke houdstermaatschappij RDM Holding op Curaçao als van Van den Nieuwenhuyzen privé. Deterink heeft Van den Nieuwenhuyzen eerder persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement en het tekort in de boedel dat ruim 80 miljoen euro bedraagt. Deel van de in 2009 bereikte schikking is dat de curator alle civiele procedures tegen Van den Nieuwenhuyzen staakt. (NRC)