Eén brand, twee regio's

Moerdijk ligt op de grens van twee veiligheidsregio’s. Dat vergt extra overleg.

De bestrijding van de brand die gisteren uitbrak bij Chemie-Pack in Moerdijk viel onder twee afzonderlijke veiligheidsregio’s. Het Brabantse Moerdijk ligt namelijk net onder Zuid-Holland, en de wind blies in noordelijke richting.

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was bezig met het blussen van de brand op het bedrijventerrein. Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid moest zich bekommeren om de gevolgen van de rook voor bewoners van Zuid-Hollandse dorpen als Strijen, Strijensas en Mookhoek.

Terwijl Brabantse brandweerlieden probeerden de brand te beheersen, klonk in de dorpen in Zuid-Holland bijna een uur na het uitbreken van de brand een sirene, bekend van de eerste maandag van de maand. De sirene moest bewoners waarschuwen ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven.

Ook ging in het zuiden van Zuid-Holland het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan de slag met metingen: hoe giftig was de rook die uit Moerdijk de provincie binnendreef? (Antwoord: niet tot nauwelijks). Vanochtend was het weer de regionale milieudienst van Zuid-Holland Zuid die in auto’s rondreed op zoek naar roetneerslag.

RTV Rijnmond werd in Zuid-Holland de rampenzender, met informatie van politie en brandweer. Twee verslaggevers van de zender werden het eerste aanspreekpunt van de hulpdiensten. Onderin het scherm van de zender liep gisteravond urenlang een balk mee met de laatste informatie over de rookontwikkeling in Zuid-Holland. In Noord-Brabant was Omroep Brabant de rampenzender.

Ook al viel de rampenbestrijding in twee veiligheidsregio’s uiteen, er was veel contact tussen de betrokken bestuurders en hulpdiensten (burgemeesters, brandweer, politie). Toen de brandweer omstreeks 22.00 uur ’s avonds besloot om een schuimdeken over de Moerdijkse brand te leggen, stelde de ene veiligheidsregio de andere op de hoogte. Boodschap: er komt nu dikke rook van hier naar jullie. Meteen werd die boodschap overgebracht op RTV Rijnmond. Houd die ramen en deuren écht dicht.