Een Barbapapahuis van een miljoen euro

Joep van Lieshout wil het contrast benadrukken tussen „rationele en irrationele vormen, tussen mooi en lelijk”.

Geïnteresseerde kopers kunnen zich melden.

Hij ontwierp al caravans, een vakantiehuis, toilet-units voor musea, de voorgevel van een galerie en een bar in de vorm van een anus. Maar een heel woonhuis, dat nog nooit. Dinsdag presenteerde kunstenaar Joep van Lieshout zijn ontwerp voor Villa Sculptura, een vrijstaand huis dat hij wil bouwen op een kavel van 900 vierkante meter in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn. Geïnteresseerde kopers kunnen zich vanaf nu melden. De vraagprijs ligt tussen de 1 en 1,5 miljoen euro, afhankelijk van de gekozen afmeting en afwerking.

Villa Sculptura oogt als een bouwsel uit een sprookjesboek. Het karkas is rechttoe-rechtaan, met grote glazen puien, maar daaroverheen heeft Van Lieshout een oranje-rode polyurea coating aangebracht die hier en daar langs de ruiten lijkt te druipen. Over het dak ligt een grillige slurf waaruit kleine raampjes steken. Het Barbapapahuis, zo wordt de villa vanwege zijn ronde en zachte uiterlijk in de volksmond al genoemd.

Volgens Joep van Lieshout heeft hij in het ontwerp het contrast willen benadrukken tussen „rationele en irrationele vormen, tussen mooi en lelijk”. „De basis is een open, modernistische kubus van staal en glas. Daarop ligt die bewust vormeloze vorm, waarin alle dienende functies verenigd zijn: de entree en de trap die eerst omhoog leidt en via de hobbykamers op zolder weer naar beneden.”

Atelier Van Lieshout ontwierp de villa in opdracht van de gemeente Utrecht, die de wens had in Leidsche Rijn een ‘Rietveld-Schröderhuis van de toekomst’ neer te zetten. In het kader van het kunstprogramma Beyond Leidsche Rijn werd aan acht kunstenaars gevraagd een vipwoning te ontwerpen. Het winnende voorstel, van Hans Aarsman en Erik Kessels, bleek uiteindelijk niet haalbaar. Vervolgens werd gekozen voor het best uitvoerbare plan: dat van Atelier Van Lieshout.

Een bijkomend voordeel is dat de gemeente Utrecht met Van Lieshout een gevierde naam heeft aangetrokken, aldus wethouder ruimtelijke ordening Harrie Bosch. „Hij is een kunstenaar met een internationale uitstraling. Ik verwacht dat Villa Sculptura een iconische status zal gaan krijgen. Wie er gaat wonen, zal zeker bekijks krijgen.” Volgens Bosch komt de villa op een uniek plekje te liggen, „aan de rand van de wijk en aan de oever van de historische Oude Rijn”. Rondom de Van Lieshout-villa worden nog tien vrijstaande woningen gebouwd. Die krijgen, als contrast, een witte kleur.

Makelaar Johan Blom, die de villa aan de man moet brengen, hoopt het huis aan een vermogende verzamelaar te kunnen verkopen. „Je moet wel van de kunst van Van Lieshout houden”, zegt hij. „Per saldo is Villa Sculptura iets duurder dan andere woningen van deze afmeting. Je koopt deels huis, deels kunstwerk.”

Blom verwacht niet dat het huis veel onderhoud zal vergen. „Deze villa is net zo sterk als een bakstenen huis. Wel zal de rode kleur in de loop der jaren iets vervagen door invloeden van buitenaf. En mochten er toch beschadigingen optreden, dan zal de kunstenaar helpen met de reparatie ervan.”

Ook de inrichting kan in overleg met de kunstenaar worden verzorgd. „In principe is alles mogelijk”, aldus Van Lieshout. „Ik heb er geen bezwaar tegen als de nieuwe eigenaar de badkamer liever aan de andere kant wil. Maar ik hoop natuurlijk niet dat er zo’n roestvrijstalen designkeuken in komt. Het zou echt een gemiste kans zijn als de nieuwe eigenaar niet een keuken van mij zou nemen.”

    • Sandra Smallenburg