'Dutch boy' Blyleven naar de Hall of Fame

FILE - In this Oct. 12, 1987 file photo, Minnesota Twins' Pitcher Bert Blyleven sticks out his tongue as he pitches to the Detroit Tigers in Game 5 of the American League Championship Series in Detroit.Blyleven and Roberto Alomar were elected to baseball's Hall of Fame on Wednesday, Jan. 5, 2011. (AP Photo/Peter Southwick, File)
FILE - In this Oct. 12, 1987 file photo, Minnesota Twins' Pitcher Bert Blyleven sticks out his tongue as he pitches to the Detroit Tigers in Game 5 of the American League Championship Series in Detroit.Blyleven and Roberto Alomar were elected to baseball's Hall of Fame on Wednesday, Jan. 5, 2011. (AP Photo/Peter Southwick, File) AP

Het jarenlange wachten op een plek in de Amerikaanse Baseball Hall of Fame werd gisteren voor Bert Blyleven (59) beloond. De in Zeist geboren voormalige pitcher wordt vanwege zijn indrukwekkende prestaties opgenomen in de eregalerij van het honkbalmuseum in Cooperstown (New York). Dat gebeurt tijdens een ceremonie in juli.

Blyleven vertrok als klein kind aan de hand van zijn ouders vanuit Nederland via Canada naar de VS. Als Amerikaans staatsburger groeide hij als werper van clubs als de Minnesota Twins, Texas Rangers, Pittsburgh Pirates, Cleveland Indians en de California Angels uit tot een superster. De curve waarmee hij de balk wist te gooien maakte hem vermaard.

Blyleven was de afgelopen veertien jaar een veelbesproken kandidaat voor de Hall of Fame geweest, maar hij kreeg steeds te weinig stemmen. In 22 seizoenen speelde hij als pitcher 692 wedstrijden, waarvan hij er 287 won. Blyleven is de nummer vijf op de Amerikaanse ranglijst met het aantal strikeouts (3.701) en elfde met het aantal gestarte wedstrijden (685). Slechts twaalf spelers wisten meer innings te gooien dan de 4.970 innings van Blyleven.

Om toe te kunnen treden tot de Hall of Fame moet een speler minimaal 75 procent van de stemmen krijgen. Blyleven ontving er gisteren 463 (79,7 procent). Een speler maakt vijf jaar na zijn afscheid als profhonkballer kans genomineerd te worden. Hij heeft vervolgens vijftien jaar de tijd om in de Hall of Fame te komen.

In 2009 werd al de cap van Blyleven opgenomen in de Hall of Fame. Dat gebeurde nadat hij als pitching-coach met het Nederlands honkbalteam geschiedenis schreef door zich ten koste van de Dominicaanse Republiek te plaatsen voor de tweede ronde van de World Baseball Classic.