Dus ik betaal voor een hele boel reclame

Ik schreef me twee jaar geleden verplicht in bij de Kamer van Koophandel.

Nog steeds vraag ik me af wat ik daarmee ben opgeschoten.

Tien jaar geleden droomde ik van een carrière als communicatietrainer. En dus ging ik op een mooie lentedag in 2000 naar de Kamer van Koophandel (KvK) voor mijn inschrijving. Maar in plaats van een KvK-nummer kreeg ik een laconieke reactie van de baliemedewerker: „Ach nee, daar hoef je je niet voor in te schrijven. Wat jij wilt, dat noemen we hier een zelfstandig beroepsuitoefenaar. Ga gewoon lekker beginnen, daar heb je geen inschrijving bij ons voor nodig.” En zo begon ik zonder inschrijving mijn carrière als ondernemer en dat beviel me eigenlijk prima. Ik kreeg steeds meer opdrachten, mijn ondernemersnetwerk groeide als kool en na enige tijd kon ik me zelfs de luxe permitteren opdrachten af te slaan.

In 2008 ontving ik plotseling een brief van de Kamer van Koophandel. ‘Uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat u ondernemer bent. Sinds kort bent u verplicht zich daarvoor in te schrijven in ons handelsregister.’ En of ik bijgaande acceptgiro even wilde overmaken, en mocht ik dat niet van plan zijn, dan beging ik een ‘economisch delict’.

Afijn, u begrijpt het al, ik schreef me na acht jaar ondernemerschap in en kreeg keurig mijn eigen KvK-nummer thuis. Al snel volgde er meer post: of ik interesse had in nieuw kantoormeubilair. En een koffieautomaat. En natuurlijk kon ik mijn ‘document workflow’ optimaliseren met de nieuwste XEROX ZL-50. Ik blijk te betalen voor een waanzinnige hoeveelheid reclame. De KvK verdient op deze manier dubbel aan mij: eerst betaal ik voor mijn inschrijving, en vervolgens betalen gretige verkopers voor mijn persoonsgegevens ook weer aan de KvK.

Veel ondernemers denken dat een KvK-nummer iets toevoegt aan hun bedrijf. Dat een KvK-nummer vertrouwen wekt bij hun klanten. Onzin natuurlijk. Willem Holleeder had wel vijf KvK-nummers, en als u vanmiddag nog binnenloopt bij de Kamer in uw regio, loopt u binnen tien minuten met het KvK-nummer van uw zojuist bedachte bedrijf weer naar buiten. Zo’n nummer is een louter administratief gegeven.

Daar komt nog bij dat ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel), de snelst groeiende groep ondernemers in Nederland (wist u dat ongeveer 1 op de 20 werkenden in Nederland ZZP’er is?), al helemaal niks hebben aan een KvK-nummer. Voor hen is het allerbelangrijkste papiertje de zogenaamde VAR: de Verklaring Arbeidsrelatie. Met dat papiertje kun je je klanten laten zien dat je echt ondernemer bent, en dat klanten geen risico lopen dat ze achteraf bijvoorbeeld sociale premie voor je moeten betalen, of dat er eigenlijk sprake is van een verkapte arbeidsverhouding. Saillant detail: de VAR regel je via de Belastingdienst. Gratis en zonder inmenging van de KvK.

Voor mij als ZZP’er met tien jaar werkervaring heeft de Kamer van Koophandel geen enkele meerwaarde. Het kost me ieder jaar geld en ik krijg als tegenprestatie ongevraagd reclame in de bus.

Wat mij boven alles stoort, is dat de KvK zich profileert als organisatie die het ondernemerschap wil stimuleren in Nederland, maar zelf geen enkel ondernemerschap toont. Ik moet als ondernemer iedere dag mijn toegevoegde waarde bewijzen aan mijn klanten. Ik heb geen klanten die ik wettelijk kan verplichten om mij in te huren.

En waarom zou dat voor de Kamer wel gelden? Put your money where your mouth is, KvK! Schaf per direct die verplichte bijdrage af, en bied diensten aan aan ondernemers. De KvK moet haar meerwaarde bewijzen aan ondernemers en hen behandelen als klanten die een keuze hebben om wel of niet met de Kamer in zee te gaan. Als de KvK dan veel inschrijvingen krijgt, heeft ze haar nut bewezen. Is dat niet het geval, dan hebben we weer een mooie bezuinigingsmaatregel gevonden in crisistijd.

Richard Engelfriet is columnist, spreker, dagvoorzitter, trainer en mediator. Hij verzorgt een blog op deondernemer.nl en schreef diverse managementboeken, waaronder ‘Hoe vang ik een rat?’ en ‘Passie! Het boek dat niet werkt’. Kijk voor meer informatie op richardengelfriet.nl.

    • Richard Engelfriet