Draka blij met overname Italianen

Draka is blij dat de biedingsstrijd tussen het Italiaanse Prysmian en Xinmao is beslecht. „Niemand houdt van onzekerheid en daarom is het fijn dat er nu duidelijkheid is”, zegt een woordvoeder van Draka. Sinds enkele maanden woedde er een overnamestrijd rond Draka. Het Franse bedrijf Nexans was in oktober de eerste partij die een bod uitbracht. Later volgden de hogere biedingen van Prysmian en Xinmao. Door de biedingstrijd steeg het aandeel van 15 euro naar 20,50 euro. Vanochtend daalde de koers naar 17,60 euro.

Xinmao trekt zich onder andere terug omdat grootaandeelhouder Flint van de familie Fentener van Vlissingen zich „onvoorwaardelijk” achter het Italiaanse bod van Prsymian schaarde. Naast de grootaandeelhouder gaf ook de top van Draka de voorkeur aan Prysmian. Dat werd gisteravond bevestigd tijdens een presentatie van Draka bij de officiële lancering van het bod van Prysmian.

„Het belangrijkste verschil tussen Xinmao en Prysmian is de onzekerheid over toestemmingen van Chinese autoriteiten en de financiering”, zei topman Frank Dorjee van Draka. Xinmao heeft een toezegging op een lening van 1,1 miljard euro van de China Minsheng Banking Corporation, maar deze lening is volgens Dorjee nog afhankelijk van goedkeuringen van drie Chinese autoriteiten, waaronder het ministerie van Handel. „We willen de periode van onzekerheid zo kort mogelijk laten voor het bedrijf en kiezen daarom voor Prysmian”, zegt Dorjee.

De vakbonden en de centrale ondernemingsraad van Draka hebben hun scepsis tegen Prysmian laten varen. Dat volgde op de banengarantie die de Italianen eerder deze week gaven – voor Nederland geldt dat tot maart 2014 geen sluitingen plaatsvinden.

Begin vorig jaar bleek dat Flint haar belang van 48,5 procent in Draka wilde verkopen. Twee leden van de familie Fentener van Vlissingen zitten in de raad van commissarissen van Draka. Zij zijn volgens topman Dorjee niet bij de gesprekken met Prysmian geweest.