Dit boek moet je van voor naar achteren uit lezen

None

fotoboek

Andrea Stultiens: The Kaddu Wasswa Archive

Post Editions, 32,50 euro****

Dit boek is een levensgeschiedenis. Waarbij alles in dat leven even belangrijk lijkt. Enkel de chronologie bepaalt de hiërarchie. En dat is weerspiegeld in de foto’s en de opmaak van het boek. Maar het is ook de geschiedenis van een land, verteld via één persoon die er zijn deel van laat zien.

Dit boek kun je dan ook niet doorbladeren. Dit boek moet je lezen, van voor naar achteren. Niet alleen de tekst, die heel belangrijk is voor het besef, maar ook de foto’s. En dat is best een opgave.

Fotograaf Andrea Stultiens doet naar eigen zeggen aan visuele geschiedschrijving. De geschiedenis van de 78-jarige Kaddu Wasswa, een Oegandese man die als leraar en sociaal werker binnen zijn gemeenschap een belangrijke rol vervulde. Hij heeft zijn eigen leven heel goed gedocumenteerd, gevat in beeld – collages, negatieven en foto’s – en in schrift: brieven en (ongepubliceerde) teksten voor romans en toneel.

Stultiens fotografeerde dit archief en vertelt zo zijn verhaal, maar wel met haarzelf als nieuwe laag erin. Zichtbaar, want zij houdt het materiaal vast. Ook onzichtbaar, zij bepaalt tenslotte de volgorde en de selectie van het archief.

Het boek is fascinerend. Door die vreemde exotische wereld die het laat zien, maar ook door de extreme rangschikking van die wereld. Waardoor het juist weer allemaal heel inzichtelijk lijkt.

De lezer moet er moeite voor doen, zich er echt in verdiepen, maar de beloning is deze interessante Oegandese man en zijn rijk gevulde leven.

Viola Lindner

    • Viola Lindner