Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Windmolenpark bij Urk komt er definitief

Officiële foto-impressie van het toekomstige windmolenpark. Foto projectorganisatie Windpark Noordoostpolder

Het windmolenpark bij Urk komt er definitief. Voor de plaatsing van 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer stelt het kabinet bijna een miljard euro subsidie ter beschikking. Dit meldt persbureau Novum.

De ministers Verhagen (Economische Zaken en Innovatie, CDA) en Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) hebben het zogeheten definitieve inpassingsplan vastgesteld. Dit plan gaat deel uitmaken van de bestemmingsplannen van de betreffende gemeenten.

Het windmolenpark Noordoostpolder wordt “verreweg het grootste en meest productieve windpark van Nederland”, stellen de bewindslieden. De molens hebben een gezamenlijk vermogen van maximaal 450 megawatt, waarmee meer dan vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.

Tegen de plaatsing van de windmolens bij Urk wordt al jarenlang verzet gevoerd door het vissersdorp, omdat die het beschermde dorpsgezicht zouden aantasten. Op verzoek van de Tweede Kamer besloot het kabinet daarom vorig jaar om de plaatsing van zeven windmolens rond Urk te schrappen.

Het besluit is om twee redenen van belang, zegt energieredacteur Marcel aan de Brugh van NRC Handelsblad:

“Ten eerste is het politiek van betekenis. Een aantal jaren geleden is er een nieuwe wet voor snelle uitvoering van infrastructurele werken aangenomen en daar is dit een voorbeeld van. De politiek laat nu zien: als we willen kunnen we grote projecten gerealiseerd krijgen. Daarnaast is het voor duurzame energie in Nederland natuurlijk een flinke stap vooruit.”