Dé griep is terug, en dat was verwacht

De Mexicaanse griep heeft in Nederland drie levens geëist. In de regio Nijmegen zijn in december twee kinderen overleden. Zij hadden geen chronische ziekte die hen kwetsbaar maakte voor griep. Gisteren werd bekend dat daar bij een derde slachtoffer wel sprake van was. De derde overledene was al verzwakt door een andere medische oorzaak, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gisteren.

1Is de Mexicaanse griep terug? Ja, en hij was verwacht. De laatste weken van 2009 nam het aantal griepzieken in Europa langzaam toe. En een deel is ziek door het virus van de Mexicaanse griep. Officieel heet die nu de influenza A (H1N1) 2009. In Groot-Brittannië heerst inmiddels een forse griepepidemie. Daar eiste de griep al het leven van 40 mensen. Het zijn vooral jongere mensen, net zoals in 2009 tijdens de eerste uitbraken van de Mexicaanse griep.

2Wat was de Mexicaanse griep ook al weer?

Het is een nieuwe griep die in april 2009 voor het eerst mensen ziek maakte in de VSen Mexico. Zo’n nieuwe griep ontstaat doordat bestaande griepvirussen – in dit geval afkomstig uit varkens – met elkaar vermengen tot een virus dat slecht door het menselijke afweersysteem wordt herkend. De Wereldgezondheidsorganisatie riep die griepgolf in juni 2009 uit tot een pandemie. Daar kwam veel kritiek op, want het was weliswaar een nieuw virus, maar het veroorzaakte een tamelijk milde griep. Behalve bij sommigen waarbij de ziekte plotseling ernstig wordt. De Mexicaanse griep zorgde in Nederland voor een erg vroeg griepseizoen 2009-2010. Er overleden 63 mensen aan het virus. De normaal ook optredende hogere sterfte aan hartziekten en longontsteking tijdens een griepgolf bleef echter uit. Traditioneel is een nieuw griepvirus een blijvertje: het is het virus dat in de jaren daarna de jaarlijkse griepgolf ‘verzorgt’.

3Werken de vaccinaties van 2009 nog of moet ik mij opnieuw laten inenten?

Wie in 2009 is gevaccineerd met het vaccin tegen Mexicaanse griep is nog wel beschermd, schrijft het Nationaal Influenza Centrum in zijn nieuwsbrief. Het inderhaast gemaakte ‘pandemievaccin’ is in 2009 aangeboden aan chronisch zieken, 60-plussers, zwangere vrouwen, kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar en huisgenoten van baby’s jonger dan zes maanden.

Vorig jaar waren er twee griepvaccins. Behalve het pandemievaccin was er het normale wintergriepvaccin. Wie in 2009 alleen die prik haalde is nu niet beschermd tegen de Mexicaanse griep. Wie afgelopen najaar de wintergriepprik haalde is wel goed beschermd. Dit jaar zit het virus van de Mexicaanse griep in het gewone wintergriepvaccin.

4De griepgolf van nu, is dat weer de Mexicaanse griep?

Ja, maar niet alleen: er waart tegelijkertijd een influenza B-virus rond. Een influenza A, waar de Mexicaanse griep toe behoort, is er elke winter; influenza B slaat meestal een paar jaar over. De laatste winter met veel B-griep was hier in 2007-2008.

5Als ik nu griep krijg, moet ik dan naar de huisarts?

Meestal niet. Griep is nog steeds een ziekte die bij de meeste mensen vanzelf overgaat. Alleen bij jonge kinderen en als de griep binnen een etmaal echt ernstig wordt, met kortademigheid bijvoorbeeld, of bij mensen die al een andere ziekte hebben, is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

    • Wim Köhler