CES: wachten op tablet pc’s die op Android wachten

Op deze CES worden er meer dan 100 potentiële concurrenten voor de iPad geïntroduceerd, kondigde de Consumer Electronics Association aan. Maar een aantal grote namen zoals Motorola en Toshiba zijn nog niet klaar voor de winkel met hun tablet pc’s. Ze wachten op Googles volgende zet: Honeycomb.

Motorola XoomMotorola Xoom

Eén dag voordat de beursvloer open gaat blijkt het nog niet mee te vallen een iPad-concurrent uit de hoed te toveren die op korte termijn in de winkel kan liggen. De belangrijkste factor voor vertraging is de aanstaande versie van Android, Honeycomb. Google is nu volop bezig met deze speciale versie voor tablet pc’s. Maar zolang het besturingssysteem niet klaar is, gaan de fabrikanten de concurrentie met de iPad - en elkaar - nog niet aan. Ook de softwareontwikkelaars zullen tijd nodig hebben om hun applicaties aan te passen aan de nieuwe Android-smaak.

Toshiba's naamloze tabletToshiba's naamloze tablet

Ondertussen lopen sommige  leveranciers voor de muziek uit met een stuk hardware waarvoor nog geen besturingssysteem is. Zoals de Motorola Xoom, waarop alleen een filmpje van Android 3 op vertoond wordt. Er schijnt wel echt een vroege versie Honeycomb op te draaien, maar die is nog niet klaar voor het publiek. Ook op Toshiba’s naamloze tablet is nog niets te zien. Toch rekent de fabrikant nog op begin 2011 als introductiedatum.

En zo ziet Android Honeycomb er uit: het lijkt weinig op de versie die je van je Android-telefoon zult kennen.

BlackBerry PlayBookBlackBerry PlayBook

BlackBerry Playbook, iPad 2

Een consument die overweegt een iPad of een Samsung Galaxy Tab kopen kan beter even wachten. Als Honeycomb in maart gereed is zou rond april/mei dan de eerste Android 3.0 tablet pc’s in de winkel kunnen liggen. Binnenkort vertelt Apple meer over de iPad 2, die ook dit voorjaar verwacht wordt. Tegen die tijd is de BlackBerry PlayBook waarschijnlijk al op de markt. Deze tablet pc van Research in Motion ziet er bij de eerste demo’s op de CES al behoorlijk af uit. BlackBerry is gebouwd op een nieuw besturingssysteem van QNX, het bedrijf dat Research in Motion in april 2010 overnam. In de zomer komt de PlayBook in ieder geval met een 4G-variant voor het Amerikaanse Sprint-netwerk.

Sharp Galapagos tablet Sharp Galapagos tablet

Ook Sharp heeft al een product gereed: de 10,8 inch grote Galapagos-tablet, werkend op Linux. Die is net te koop in Japan en is ie in de tweede helft van 2011 klaar voor de Amerikaanse winkels markt. Over Europese beschikbaarheid wordt echter niets gezegd.

Windows 8 voor ARM processors

Windows 8 draait op een Qualcomm Snapdragon processorWindows 8 draait op een Qualcomm Snapdragon processor

Steve Ballmer als avatarSteve Ballmer als avatar

Nog een relevante ontwikkeling voor tablet pc’s - op de wat langere termijn: de volgende versie van Windows, Windows 8, zal ook op systeemchips van ARM kunnen draaien. Dat betekent dat je straks Office rechtstreeks kan draaien op de allerkleinste computers, met een moederbord ter grootte van een kleine telefoon.  En wanneer is straks? Daarover wilde Steve Ballmer gisteravond niets kwijt tijdens zijn traditionele pre-CES speech. Windows 7 is net uit en doet het goed, aldus Ballmer. Hij liet wel zijn pratende avatar op de Xbox zien, die de bewegingen van zijn gezicht volgt door middel van de Kinect-camera. Zelfs - winkwink - wenkbrauwbewegingen worden getraceerd. Er zijn 8 miljoen van die controllers verkocht terwijl Microsoft ingezet had op 5 miljoen.
Het zou mooi zijn als Microsoft de technologie van de Surface 2.0 tafel - PixelSense aanraakbesturing - zou verwerken in een handzaam formaat . Maar tot nu toe is deze aanraaktafel alleen voor de zakelijke markt bestemd. Wie geen geduld heeft kan nu al een tablet op Windows 7 kopen, zoals deze Netbook Navigator.

Later meer over tablet pc’s vanaf de beursvloer, die vandaag open gaat.