Broeders opnieuw actief na schorsing misbruik

Een salesiaan van Don Bosco en twee ex-broeders van deze rooms-katholieke congregatie die in april na beschuldigingen van seksueel misbruik op non-actief waren gezet, zijn weer actief. Een van de ex-broeders werkt in het jeugd- en jongerenwerk van Don Bosco in Assel, bij Apeldoorn.

In april zei de leiding van de salesianen nog dat de drie zich, hangende het onderzoek van de commissie-Deetman, „met onmiddellijke ingang” zouden terugtrekken „uit hun bestuurlijke en andere functies”. Het was voor het eerst dat een congregatie in Nederland maatregelen nam.

Een van de drie is voormalig salesiaan-broeder Lejo W. (63). Hij wordt door oud-leerlingen van internaat Don Rua in ’s-Heerenberg beschuldigd. In het actualiteitenprogramma Nova zei hij: „Ik vind het verschrikkelijk beschamend. Ik moet diep door het stof.”

Lejo W. moest in april weg als secretaris van de stichting Don Bosco Groep Nederland, die actief is in het jeugd- en jongerenwerk. Sinds september is Lejo W. weer in functie, hoewel Deetman pas eind dit jaar rapporteert.

Volgens voorzitter Hans Bosch van de Don Bosco Groep Nederland is het niet juist om „iemand al te straffen” terwijl „het hoogst onwaarschijnlijk moet worden geacht” dat hij dader is. Bosch heeft „een onwankelbaar vertrouwen” in Lejo W.

De ex-broeder is sinds september ook weer coördinator van het Assel Don Bosco Centrum, een bezinnings- en ontmoetingscentrum voor tieners en jongeren. Deze benoeming dankt hij aan het bestuur van de stichting Assel Don Bosco Centrum.

Salesiaan Wim Flapper, voorzitter van deze stichting: „Toen er na een half jaartje geen officiële aanklacht tegen hem bleek te zijn en hij de beschuldigingen ook ontkende, heeft het bestuur hem weer aangesteld.” De secretaris van het bestuur is ex-salesiaan Johan M. (69). Hij is een van de drie die hun functies zouden kwijtraken. De man heeft toegegeven jongens van internaat Don Rua misbruikt te hebben. Ook hij mocht terugkeren als secretaris.

De salesianen zeiden in april dat Lejo W. en Johan M. „niet meer in het Don Bosco Centrum actief of zelfs maar aanwezig zijn”.

De derde salesiaan, pater Adri M. (74), die zijn functies zou kwijtraken, is volgens het handelsregister nog steeds penningmeester van de jeugd- en missiestichting Don Bosco. Overste Jos Claes, hoogste baas van de salesianen, zegt dat hij ermee heeft ingestemd dat de geschorste mannen weer administratieve banen zouden vervullen.

In totaal hebben 43 slachtoffers melding gemaakt van misbruik door salesianen. De congregatie is in Nederland betrokken bij Don Bosco jeugdcentra. Jaarlijks worden zo’n 50.000 kinderen en jongeren opgevangen.

    • Joep Dohmen