Bijval voor Welten om boerka

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft de steun gekregen van burgemeester Eberhard van der Laan in de rel rond het boerkaverbod. Volgens Van der Laan moeten bestuurders en politici de zorgen van de Welten serieus nemen.

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV zijn boos op Welten om diens uitlatingen over het voorgenomen boerkaverbod. In een tv-interview verklaarde Welten eerder deze week dat vrouwen met een boerka waarschijnlijk niet gearresteerd worden in de hoofdstad. De politie zou deze vrouwen waarschijnlijk alleen aanspreken.

De Tweede Kamer wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) volgende week aanspreken over Weltens opmerkingen. VVD, PVV en CDA willen een boerkaverbod invoeren, dit is ook vastgelegd in het regeerakkoord. Als de wet eenmaal door het parlement is, moet de politie die gewoon uitvoeren, zeggen de partijen.

Dat vindt, zegt Van der Laan, ook de Amsterdamse driehoek, waarin naast de burgemeester en de hoofdcommissaris ook hoofdofficier Herman Bolhaar zit: „Er is geen misverstand over dat de wet ook in Amsterdam geldt en wordt gehandhaafd.” De burgemeester benadrukt dat het boerkaverbod nu nog geen wet is en voegt eraan toe: „Het zou goed zijn als de zorg van de hoofdcommissaris en de expertise van de Amsterdamse politie een plaats krijgen in het komende wetgevingstraject.”