Anti-Amerikaanse geestelijke terug in Irak

De ster van Muqtada Sadr is weer rijzende na drie jaar ballingschap.

De anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada Sadr is terug in Irak. Na drie jaar van zelfgekozen ballingschap in buurland in Iran keerde hij terug naar zijn thuisstad en voormalige machtsbasis Najaf.

De terugkeer van Sadr markeert dat de ster van de de radicale shi’itische geestelijke weer rijzende is. Sadrs militie leidde ooit de opstand tegen de Amerikaanse bezetters. En tijdens de sektarische burgeroorlog (2006-2007) heeft de militie veel moorden op sunnieten gepleegd.

Sadrs invloed nam af, nadat premier Maliki in 2008 een offensief tegen zijn volgelingen lanceerde in de bolwerken Sadr City, een arme sloppenwijk van Bagdad, en de zuidelijke stad Basra. Honderden aanhangers werden tijdens dit machtsvertoon opgepakt en Sadr ging naar Iran.

Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar behaalde Sadrs beweging echter een goed resultaat en nu is hij terug in het centrum van de macht. Hij heeft een deal gesloten om deel uit te maken van de regering en levert zeven ministers. Het is niet duidelijk hoe lang hij in Irak blijft. (AP)